Веселина Танева остава единствен кандидат за главен съдебен инспектор 15.01 | 18:23

Депутатите не удължиха сроковете за избор на новия пост в правосъдието

От Ивелина Георгиева

Комисията по правни въпроси към парламента отхвърли искането на ГЕРБ за удължаване на срока за избор на главен съдебен инспектор до 31 януари. С 9 гласа "против", 2-ма въздържали се и 7 "за" народните представители отхвърлиха предложението на опозицията. Дебатите минаха мирно и спокойно без да има търкания между депутатите.

Данаил Кирилов от ГЕРБ представи мотивите на опозицията за удължаване на срока. Той посочи, че липсата на кандидатури е обоснована от това, че имаше 2-3 работни дни. "Обсъжданията съвпадаха с празниците и нямаше, как да се проведат дебати относно качествата им. Важно е да удовлетворим изискванията на обществото и тази длъжност да бъде избрана с максимално широка обществена подкрепа", заяви той.

"Предложението да бъде удължен един вече изтекъл срок е юридически несъстоятелно", опонира Мая Манолова. "Не ми е известно да има случай в парламентарната практика, след като един срок е изтекъл да се дава нов", посочи тя. Според нея предложението на ГЕРБ може да бъде реализирано, чрез прекратяване на тази процедура и започване на нова процедура за избор на главен съдебен инспектор. "Бавенето обаче на избора за тази длъжност вече мина всякакви разумни граници", възмути се Манолова. Темата защо се бави избора на главен съдебен инспектор е в публичното пространство от месеци. По думите й 9-дневният срок за процедурата е бил напълно достатъчен, както и достатъчно рано се е знаело за тази процедура от всички парламентарни групи. Манолова изрази съмнение затова, че ще има други номинации за поста. "Аз не знам, кои ще са тези куражлии, след като видяха как бе разпъната един безупречен съдия като съдия Веселина Тенева", коментира Манолова и добави, че репутацията на съдията е безупречна.

Емил Радев от ГЕРБ се съгласи с твърденията на Манолова, че съдебната система е оставена прекалено дълго без главен съдебен инспектор. Той също потвърди, че Удължаването на срока не е гаранция, че би се появила друга кандидатура, но все пак в обществото трябва да остане надеждата за прозрачността в избора.

Съпартиецът му Димитър Лазаров засегна темата за прозрачността при процедурите. Той призова да се намери пътя към прозрачност и да се постигне консенсус. Явор Нотев от "Атака" каза, че ще подкрепи предложението на ГЕРБ, защото състезание с един състезател буди известни подозрения. Според него това няма да се хареса на професионалната и гражданската общност. Той обаче изключи да има преиграване на цялата процедура за избор на главен съдебен инспектор.

В заключение председателят на правната комисия Четин Казак обобщи, че този срок към момента на внасяне на предложението на ГЕРБ вече е изтекъл и не може да бъде удължаван. Той допълни, че въпреки съмненията, че "състезанието е с един кон" дебатите е по-добре да продължат в пленарна зала, където, за да бъде избран главен съдебен инспектор са необходими гласовете на 2/3от народните представители.

Водещи

Най-четени