Вестникът все още не отстъпва на интернет 05.07 | 16:14

Това сочи проучване за ситуацията на медийния пазар, проведено от Института за социални изследвания и маркетинг

От Ралица Стоянова

Увеличава се делът на хората, които четат новини в информационни сайтове – от 23% през декември 2010 г. на 30% през юни тази година. Това сочи проучване за ситуацията на медийния пазар, проведено от Института за социални изследвания и маркетинг сред 1462 души.

Положителна е тенденцията и при използването на Интернет като информационно средство. Той има потенциала да преструктурира интереса към информацията, смята директорът на института Мирослава Радева.

Интернет се ползва още за търсенето на информация, разговорите с близки и приятели, проверяване на електронната поща, влизането в социалните мрежи и т.н. Най-посещаваните сайтове са Facebook.com, abv.bg, google.com, dir.bg.

На въпрос на iNews дали сайтовете биха могли да изместят вестниците като предпочитано средство за информиране, Радева коментира, че за всеки влак си има пътници. За налагането на информационните сайтове голяма роля ще има и развитието на мобилния интернет, който в момента не е на необходимото ниво, смята Радева.

Все повече обаче се четат и вестници. Ако през декември 2010 г. 52% от анкетираните са заявили, че изобщо не четат вестници, то през юни тази година техният процент е намален до 36 на сто. Най-голямата част от читателите – 67%, живеят в София. За 58% от тях пресата е най-добрият начин да се информират за събитията, отчитат още от Института.

Фаворитите сред всекидневниците остават "Труд" (27%), "24 часа" (22%) и "Телеграф" (10%). Сред седмичниците най-четени са "Уикенд" (17%), "168 часа" (9%), следвани от "Шок", "Галерия" и "Шоу".

Въпреки големия брой читатели, жълтата преса не се ползва с доверието на аудиторията, сочи проучването.

За положителната динамика на пазара на вестници има две причини, заяви директорът на института Мирослава Радева. Първата е от сезонен характер – през лятото хората предпочитат вестника като най-удобно за транспортиране и използване на открито информационно средство. Другият фактор са наближаващите избори и желанието на гражданите да са в час със случващото се, смята още директорът на Института за социални изследвания и маркетинг.

Телевизията запазва ролята си на информационен лидер. Предпочитаните канали остават bTV, Нова телевизия и БНТ 1. Проявява се интерес и към канали като Диема, bTV Comedy и National Geographic.

Радиото като фонова медия започва да се измества от телевизията. Основните му проблеми са наличието на твърде много радиостанции, които се дублират тематично и музикално, плюс лошият сигнал, смята Радева.

Водещи

Най-четени