Ветото върху Закона за защита на конкуренцията оцеля 11.07 | 11:18

Срокът между първото и второто четене е съкратен на 3 дни

От Филипа Тодева

Парламентът не успя да преодолее ветото на президента върху промените в Закона за защита на конкуренцията. 135 депутати участваха в гласуването, 98 народни представители подкрепиха измененията, 36 бяха против тях, 1 се въздържа. Необходимите 121 гласа за преодоляване на ветото не бяха събрани. Депутатите съкратиха срока между първото и второто четене на ветото от 5 на 3 дни, за да ускори приемането на промените.

Депутатът от "Коалиция за България" Румен Гечев заяви, че целта на предлаганите изменения и допълнения е да създават косвени стимули за развитието на икономиката на страната, като се създадат условия за функционирането на ефективната конкуренция.

"ЗИД на Закона за защита на конкуренцията не си поставя за основна цел да осигури икономическо развитие и растеж, а да възпрепятства и по възможност да предотврати такива нелоялни търговски практики, които водят до ограничаване, предотвратяване или нарушаване на ефективната конкуренция", заяви още Гечев, цитиран от агенция "Фокус".

Той допълни още, че не би могла да се направи каквато и да е корелация между предлаганите изменения и допълнения, и евентуално покачване на цените на хранителните стоки. "Няма в световната теория и практика и никъде не се защитава тезата, че засилването на пазарната конкуренция води до засилване на цените или до нарушаване на държавните структури" каза Гечев.

Водещи

Най-четени