Ветото на поправката „анти Бакалов“ мина успешно през комисия в НС 20.10 | 15:53

Депутати от ГЕРБ не послушаха Борисов, гласуваха с „против“ и „въздържал се“

От Ростислава Иванова

Парламентарната комисия за контрол над службите подкрепи ветото на президента Росен Плевнелиев върху поправките в Закона за военното разузнаване, които правеха невъзможно оставането на поста на сегашния началник на Национална служба "Военна информация" Йордан Бакалов. Това съобщи председателят на комисията Димитър Лазаров, цитиран от БГНЕС.

Комисията предлага на депутатите да прегласуват текстовете от закона, според които Военното разузнаване може да се оглавява само от висш военен кадър, на действителна военна служба.

Ветото получи подкрепа от 6 народни избраници – членове на комисията, в отсъствието на представители на БСП. Трима бяха против, а други трима се въздържаха. Един депутат от ГЕРБ гласува с "въздържал се", а друг – Методи Андреев, който е бивш депутат от СДС заедно с Йордан Бакалов, на практика се обяви против неговото оставане на поста. Другите гласували срещу ветото на президента бяха представители на АБВ и ДПС.

Ветото на президента по закона касае текста, приет изненадващо от Народното събрание преди около две седмици. Промените бяха предложени от БСП и бяха подкрепени от депутати на ГЕРБ при гласуването. Обиден, Бакалов веднага подаде оставка, която министърът на отбраната Николай Ненчев съответно отхвърли.

Веднага последваха реакции от групата на Реформаторския блок, премиера Бойко Борисов и Държавния глава Плевнелиев в защита на Бакалов. Всички бяха категорични, че новите изисквания към шефа на Военното разузнаване трябва да отпаднат и да си останат досегашните правила. Самият Борисов призова президента да наложи вето на поправката "анти Бакалов".

Наложи се днес комисията да бъде свикана извънредно, за да даде становище по президентското вето за казуса "Бакалов". Така депутатите ще могат прегласуват законовата поправка веднага след завръщането си на работа на 28 октомври. Припомняме, че народните избраници излязоха в двуседмична ваканция до местните избори на 25 октомври, за да могат да агитират за партийните си кандидати по места. За да се прегласува закона и да отпадне спорната поправка, са необходими гласовете на 121 депутати.

 

Аргументът на президента за ветото върху закона бе, че досега дейността на Служба "Военно разузнаване" се е уреждала от два текста в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

Йордан Бакалов бе назначен за шеф на Военното разузнаване през май тази година, след като беше вътрешен министър в служебното правителство на Георги Близнашки. Преди това – от 1997 до 2013 г. той бе неизменно депутат от СДС и ОДС. Оглавявал е и парламентарната комисия по вътрешна сигурност, а работата му като депутат винаги е била пряко свързана със службите.

Водещи

Най-четени