Вече 2 седмици железниците стачкуват 08.12 | 09:31

Според транспортния министър загубите до момента за БДЖ са 1,3 млн. лв.

От Кремена Бедерева

Стачката на българските железничари продължава, съобщиха от обединения стачен комитет на КНСБ и КТ "Подкрепа". Преговорите в ДП "НКЖИ" продължават от 14 ч. в сградата на компанията със стачните комитети, а от 15 ч. - в БДЖ.

Водените преговори в ДП "НКЖИ" и БДЖ не постигнаха конкретна договореност. Според синдикатите от страна на мениджърския екип на железопътния холдинг са били нарушени поети ангажименти, а именно - да бъдат запазени параметрите на заплати и социални плащания от 2009 г. и до 1 юни 2012 г. да бъде разработена съвместно между синдикати и мениджърски екип бонусна система.

След като синдикатите приеха шестте точки, предложени от работодателите от НКЖИ, същите се отказаха, което е явно нежелание от тяхна страна за сключване на споразумение, заключват от КНСБ и КТ "Подкрепа". От там са се обърнали с искане към президента да свика Консултативния съвет по национална сигурност.

След 14-я ден на стачката вчера - 7 декември, министър Московски обясни в ефира на БНР: "И днес няма постигнато споразумение за прекратяване на стачката в БДЖ. Разменени са няколко варианта с предложения и от двете страни, и утре след обяд продължават срещите. Не си променяме позициите и не става въпрос за оттегляне на мерките, които сме предприели. Стоим твърдо зад тях и ще ги приложим".

Според министъра загубите до момента от стачката в БДЖ са над 1,3 млн. лева. Той призова хората да разберат, че с щракване на пръсти за една-две години не може да се промени нищо, което е разсписано за 20 години.

До вчера 892-ма служители на БДЖ са приели предложението на ръководството да бъдат освободени от длъжност по чл. 331 от Кодекса на труда, съобщиха от пресцентъра на железопътния холдинг. Трудовите възнаграждения в размер на шест брутни заплати ще бъдат изплатени веднага след освобождаването на служителите от длъжност.

Освобождаването от длъжност по чл. 331 от Кодекса на труда е една от допълнителните мерки, които ръководството на "Холдинг БДЖ" ЕАД е предприело за ускоряване на реформите в дружеството, посочват от железницата. Ефектът от прилагането на тази мярка ще бъде в размер на около 23 - 24 млн. лв. годишно.

Водещи

Най-четени