Вече е факт - половината пенсионери взимат 50 лв. коледни 17.11 | 15:56

Това съобщи социалният министър

От Кремена Бедерева

Малко повече от 1 милион българи или близо половината пенсионери ще получат коледни надбавки от по 50 лева. Това съобщи в Цар Калоян министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, цитиран от БТА. 

Той посочи, че надбавки ще получат само пенсионерите, които са с размер на пенсиите до 251 лева, колкото е линията на бедност. 

Нормативния акт, с който това трябва да влезе в действие вече е факт, коментира министърът. Коледните пенсии ще струват 53 500  000 лева, които са за сметка на републиканския бюджет и за  сметка на парите, които председателят на парламента предостави  на министъра на финансите, за да може да бъде изпълнена тази  мярка, заяви още Адемов. 

Коледните добавки ще бъдат изплатени заедно с пенсиите за  декември. Министърът каза, че всички пенсионери, които имат  право на тази надбавка заедно с редовния размер на пенсията за  декември ще получат тази еднократна коледна добавка, която по  думите му е толкова дългоочаквана от всички пенсионери, заради  факта, че не съществува през последните четири години.

За  съжаление не всички пенсионери могат да получат тази надбавка,  но в условия на криза това са възможностите, които може да си  позволи централният бюджет на базата на направените икономии от  разходи и на базата на изпълнението на приходната част в  бюджета, допълни министър Адемов. 

Министър Хасан Адемов присъства днес на откриването на Център  за настаняване от семеен тип за хора с увреждания в Цар Калоян.  Центърът се помещава в сградата на бивше училище в града, която  е ремонтирана по Програмата за развитие на селските райони. 

Вложените в реконструкцията средства са над 1 400 000 лева.

Водещи

Най-четени