Вече има система за ранно алармиране за изчезнали и отвлечени деца 10.06 | 13:53

Общата стойност на проекта е 79 558 евро

От iNews.bg

Изградена е национална система за ранно алармиране за изчезнали и отвлечени деца в България. Това стана ясно по време на церемония за официалното закриване на проекта на Главна дирекция "Национална полиция" в МВР за изграждане.

Продължителността на проекта е била 18 месеца, общата му стойност е 79 558 евро и 20% съфинансиране на стойност 15 911 евро.

Заместник-министърът на вътрешните работи Васил Маринов заяви, че изграждането на системата е успешен и значим проект, защото е в името на една обща кауза – за помощ в издирването на изчезнали деца.

Партньори на МВР по проекта са Държавната агенция за закрила на детето, Министерството на правосъдието, прокуратурата, криминалните полиции в Полша и Румъния, редица български търговски вериги и медии и други.

"Фактът, че работим заедно, обединени от една цел, изразява убеждение и готовност за полагане на общи усилия при провеждане на дейностите по установяване на изчезнали и отвлечени деца. Практиката показва, че в редица случаи издирването на изчезнало или отвлечено дете е по-ефективно, когато в процеса са въвлечени максимален брой институции, местни органи на властта, НПО и цялото общество. Именно това е основната цел, която си поставихме и постигнахме с този проект – създадохме национална система за подаване на сигнали за безследно изчезнали деца", заяви Васил Маринов.

Според него системата не противоречи на специфичните дейности, извършвани от полицията и прокуратурата в случай на изчезнало или отвлечено дете, а ги допълва, като подпомага текущото разследване с допълнителна информация, предаде агенция "Фокус".

Водещи

Най-четени