Вече няма да има доживотен затвор без право на замяна 15.01 | 13:40

От Наказателния кодекс отпадат непозволеното фотографиране, филмиране и записване

От Елица Елефтерова

Вече няма да има доживотен затвор без право на замяна. В новия Наказателен кодекс наказанието отпада, тъй като се възприема като твърде нехуманно заради липсата на перспектива за осъденото лице. Това заяви министърът на правосъдието Зинаида Златанова след заседанието на Министерския съвет. 

Друга промяна в кодекса е разширената възможност за намаляване на размера на наложено наказание при полагане на общественополезен труд от осъдените. 

Предлагат се и промени при възможността за отнемане на придобито чрез престъпления имущество, като целта е да се намалят възможностите за извличане на облаги от престъпления.

В новия кодекс се възприема и нов подход за криминализиране на тероризма и неговото финансиране. Идеята на измененията е да се синхронизират с европейското и международно законодателство. 

Отнемането на орган, тъкан, клетка и др. вече се приема като самостоятелен вид престъпление. В новия кодекс се криминализира и търговията с деца.

От кодекса отпадат като престъпление заснемането, фотографирането и записването, въпреки че ако това се извърши без дадено съгласие, е нарушение на Конституцията на страната.

По думите ѝ оттук нататък дискусията по кодекса няма да спре, а ще продължи активно.

Наказанията за престъпления срещу животни няма да бъдат намалявани. Причина за това са многобройните писма на граждани и природозащитни организации.

Остава и наказанието за човек, който дава подкуп, но няма да се наказва лице, което е било принудено да даде подкуп.  

Водещи

Най-четени