Вече официално: На 2 януари няма да ходим на работа 20.12 | 12:36

През 2017 г. ще почиваме през 11 от работните дни, реши парламентът

От iNews.bg

За предстоящата Нова година българите ще почиват 3 дни. Това решиха депутатите, които приеха и на второ четене промените в Кодекса на труда, отнасящи се до обявяването на работни дни за почивни. Така, когато празници се паднат събота или неделя, за неработни ще бъдат обявявани следващите ги понеделник и евентуално вторник. В същото време отработванията в събота окончателно отпадат.

В конкретния случай за новата 2017 г. ще почиваме и в понеделник, 2 януари, тъй като 1-во число се пада в неделя. Това правило ще важи и за всички останали официални и религиозни празници. Изключение се прави само за Великден. Освен следващия го понеделник, почивен ще бъде и предхождащият го Разпети петък. Така отново ще се струпват по 4 последователни почивни дни. Все пак промените оставят вратичка за Министерски съвет, който ще може да решава и друго в отделни случаи.

През 2017 г. българите няма да ходят на работа през общо 11 работни дни. Това са 2 януари, 3 март, 14 и 17 април, 1, 8 и 24 май, 6 и 22 септември, както и 25 и 26 декември, предаде КРОСС.

Водещи

Най-четени