Вече официално: Юнкер обеща на Борисов да прати още хора по границите ни 13.09 | 10:50

В писмо до българския премиер председателят на ЕК поема ангажимента Европа да подсили контингента си у нас

От iNews.bg

Вече е ясно. България ще получи мечтаната помощ от Европа за охраната на границите и борбата с нелегалните мигранти. След като редица лидери от страните-членки, сред които Виктор Орбан, Милош Земан, Миро Церар и др., обещаха на България да лобират за изпращането на още хора и техника у нас, това вече е факт и на най-високо ниво. В писмо до премиера Бойко Борисов председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обещава, че на срещата на лидерите на ЕС в Братислава този петък ще даде своята подкрепа за осигуряване на повече помощ от ЕС за охрана на българските граници. 

"Добре разбирам и приветствам усилията на българските власти в изпълнение на тази мисия (по охрана на границата – бел.ред). Можете да разчитате на подкрепата на Комисията за укрепване на сигурността по външните граници, каквато е България", заявява председателят на комисията, цитиран от представителството на ЕК в София.

 

Жан Клод Юнкер отбелязва още, че общата декларация между ЕС и Турция за ограничаване на нелегалната миграция дава резултати, но "положението остава крехко". "Важно е през този период да не се появят нови маршрути. Нека подчертая, че аз напълно приемам нуждата Европейският съюз да засили подкрепата си за консолидацията на българската гранична инфраструктура", заявява още Юнкер, предаде БГНЕС.

 

В писмото той отбелязва и че европейската гранична агенция Frontex трябва да направи още, след като в отговор на молбата на българското правителство през юли изпрати 173 граничари от другите държави-членки в помощ на българските им колеги по границите с Турция и Сърбия. Неизпълнен остава ангажиментът на агенцията за още 53 патрулни коли за тези граници. Тъй като Frontex не разполага със свои технически средства, а ги осигуряват отделните страни от ЕС, председателят на ЕК отбелязва, че при всеки случай изтъква пред ръководителите на държавите-членки нуждата да изпълнят заявките на агенцията за още технически средства за България.

 

Експерти на ЕК ще дойдат в България в идните дни, за да се запознаят с положението на място. На база на получената информация те ще подготвят актуализация на общ план за действие при евентуална извънредна ситуация, посочва още Юнкер. 

Водещи

Най-четени