Вече харчим европарите за охрана на границата 10.11 | 20:08

МВР се разплаща с командированите полицаи за извънреден труд, скоро поръчва и новата техника

От iNews.bg

България вече е започнала да харчи парите, които ЕС ни отпусна като помощ за справяне с бежанската вълна и охраната на границите. Това обяви вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова, след като посети, заедно със словашкия си Колега Роберт Калиняк ГКПП "Капитан Андреево". Тя обясни, че с получените от Европа суми МВР вече се е платило дължимото на всички полицаи, изпратени на границата. Става въпрос за парите за извънреден труд, заради забавянето на които които полицейските синдикати заплашиха с протести.

Друга част от парите пък е отишла за заплати и издръжка на центровете за настаняване на бежанци. Бъчварова отбелязва и че в момента във ведомството й се създава специално звено, което след това ще обяви обществени поръчки за закупуването на нова техника за охраната на границите ни, предаде БГНЕС.

Тя отрече и информацията, че държавата планира да настанява бежанци във вътрешността на страната в населени места, където няма бежански центрове. Бъчварова обяви и че през последните месеци бежанският поток към България е намалял.

Водещи

Най-четени