Вече ще се задържат кораби за неизплатени заплати на моряците 19.08 | 17:23

Морската трудова конвенция 2006 влиза в сила

От Лазар Тодоров

Морската трудова конвенция 2006 влиза в сила от утре (20 август). Според нея кораби ще могат да бъдат задържани в пристанища за неизплатени заплати на моряците. Това заяви на пресконференция председателят на Моряшкия професионален съюз Иван Велков.

Велков обясни още, че корабите може да бъдат задържани и за други нарушения на трудовото законодателство. Плавателните съдове ще бъдат задържани до решаването на проблемите.

Според него това е най-сериозната санкция към собствениците на кораби, тъй като при задържане в пристанище те търпят загуби.

В българските пристанища проверките на корабите ще се осъществяват от Държавния пристанищен контрол. Основно ще се проверява за наличието на морски трудов сертификат и декларация за съответствие, допълва БТА.

По думите на Велков на борда на кораба трябва да са налични и трудовите договори на моряците. Велков обясни още, че при постъпване на сигнали и жалби за нарушения се извършва подробна проверка на плавателния съд. Според него влизането в сила на конвенцията ще гарантира, че правата на моряците ще бъдат адекватно защитени.

Водещи

Най-четени