Вземат и втория съвет от Валери Симеонов 26.10 | 12:00

Вицето няма да отговаря за хората с увреждания

От Ани Романова

Вземат и втория съвет от вицепремиера Валери Симеонов. Той няма д отговаря за хората с увреждания, както беше записано в проектозакона, който днес обсъжда на първо четене Народното събрание. Новината съобщи зам.-шефката на социалната комисия Светлана Ангелова от парламентарната трибуна, предаде Канал3. ГЕРБ ще внесе поправки преди второто гласуване, според които Симеонов няма да е шефна Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

"Няма драма, ние сме на първо четене на закона", каза тя. "До влизане в сила на този закон председател е министърът на труда и социалната политика. Ние ще направим предложим предложение министърът на труда и социалната политика да продължи да председателства съвета", обяви Ангелова.

"Емоционалният подход е неизбежен, когато говорим за правата на хората с увреждания", заяви още тя. И подчерта дългите месеци на работа по законопроекта от страната на работната група с участието на омбудсмана, протестиращите майки, който изминал труден път.

"Имаше протести, недоволни, внушаваха се спекулации, че правителството не иска да има нов закон за хората с увреждания", направи ретроспекция депутатката от ГЕРБ. "МТСП бяха поставени в трудна ситуация да балансират между различни интереси, напомни тя. Законът е за всички над 750 хил. хора с увреждания", напомни Ангелова.

"Правителството не бяга от ангажимента си към хората с увреждания. Лично с подкрепата на Бойко Борисов правителството осигури допълнително 150 млн., това е близо с 56% повече от бюджета на хората с увреждания", каза тя и и изтъкна, че е важен индивидуалният подход към хората с увреждания, въвеждането на защитената заетост и също като БСП и ДПС подкрепи въвеждането на квотния принцип за хората с увреждания.

Водещи

Най-четени