Взимат спешни мерки срещу болестта „син език“ в Ямбол 07.07 | 17:06

Причина е възникнало огнище в хасковското село Мандрица

От iNews.bg

Областната епизоотична комисия в Ямбол набеляза спешни мерки срещу разпространението на болестта "син език" по дребните преживни животни. Причина за извънредното събиране на комисията е възникналото огнище на болестта в хасковското село Мандрица.

Забрана на транспортирането на едри и дребни преживни животни, клинични прегледи, затваряне на животинските пазари в Ямбол и Елхово, дезинфекция на ферми и обори са само част от решенията на комисията, предложени от д-р Стоян Колев от Областната дирекция по безопасност на храните.

"Най-големият ни проблем ще бъде да накараме стопаните, да ги откажем от нощната паша. В момента е горещо, овцете не пасат през деня. Второто важно нещо е да не пасат в горските райони. Влязат ли в гората, или край реката, или във водните басейни - пълно е с комари", посочи Колев, цитиран от БНР.

Заболяването "син език" се пренася от комари. Не е опасно за хората, но нанася огромни щети на животновъдите. В момента на територията на Ямболска област има над 60 000 овце и 15 000 кози. Най-застрашени са стопанствата в граничните общини Елхово и Болярово.

 

Водещи

Най-четени