Взрив на полигон на ВМЗ 06.06 | 12:40

Има един загинал, трима от пострадалите са чужденци

От Кристиан Костурков

Нов сериозен инцидент се случи във ВМЗ-Сопот. Малко преди обед на полигон на предприятието в село Анево е имало сериозен взрив. Един човек е загинал, а други четирима са тежко ранени. Всички те са служители на ВМЗ-Сопот. Инцидентът е станал около 11:30 ч. днес. По информация на БГНЕС най-вероятно става въпрос за избухнала ръчна граната по време на военно учение.

На мястото на взрива вече са пристигнали кметът на Сопот Веселин Личев и областният управител на Пловдив Розалин Петков. Според Личев при инцидента е пострадал и чужд гражданин. Той потвърждава информацията, че взривът е станал по време на учение, съобщава "Фокус”.

Сред пострадалите има чужди граждани. Те са били част от делегация. На мястото на инцидента вече са пристигнали четири линейки. Медицинските екипи оказват помощ на пострадалите хора. Полицията също е на мястото на инцидента.

От Община Сопот съобщават, че загиналият човек и двама от ранените са американски граждани. Останалите двама са българи, единият от които е бил преводач на делегацията. Пострадалите вече са настанени в болница. Един от ранните е с опасност за живота.

Хората са били на мястото заради демонстрация на продукция на ВМЗ-Сопот. Полигонът в село Анево се използва за тестове на боеприпаси. Днес по време на инцидента са се провеждали планови експериментални стрелби с гранатомет. Полигонът се стопанисва от американска фирма. Тя е получила правото да го използва преди 5 години от ВМЗ-Сопот, съобщи пред бТВ икономическият министър Божидар Лукарски, чието ведомство е принципал на военният завод.

Ситуацията вече е овладяна и няма опасност от нови взривове, съобщава кметът на Сопот Веселин Личев пред Нова ТВ. Той потвърждава информацията, че починалият е чужд гражданин. Двама от ранените също са чужденци, а другите двама – българи. Все още не е ясна причината за взривената граната. "Това е изпитателен полигон. Става дума за нелеп инцидент, който компетентните органи вече разследват”, казва Личев.

Към мястото на инцидента вече пътува и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. На мястото вече са пристигнали и работят екипи на Окръжна прокуратура – Пловдив, Националната следствена служба и полицията.

Водещи

Най-четени