Взривоопасните материали нямат давност 31.03 | 10:19

Предмети, останали от войната, могат да се намерят често от граждани, алармира експерт

От Цанка Донкова

Гражданите трябва да са особено внимателни, тъй като има много необезвредени снаряди. Това заяви експертът по сигурността Иван Бояджиев, съобщава агенция "Фокус".

Според него, мъжът, който е намерил снаряда в столицата и го е пренесъл, е поел огромен риск, тъй като е съществувала голяма опасност от взривяване.

"Отправям послание към всички граждани – когато намерят такъв предмет и не знаят какво представлява, било то граната, оръжие или куфари, които биха могли да бъдат самоделни взривни устройства, да не ги пипат дори. Има спешен телефон – 112, нека се обадят на него, да съобщят какво са намерили, да останат наблизо и да наблюдават да не би някой друг да го открие, докато дойде полицията и си свърши работата”, каза Бояджиев.

Експертът посочи, че предмети от подобен тип могат да се намират често от граждани. "Винаги от войната може да останат взривоопасни предмети, които са опасни, защото не се знае какво има в тях”, уточни той.

Допълнителна опасност представлява и фактът, че обикновено останали от войните гранати са силно корозирали. "При корозиране, дори лекият удар може да доведе до взрив”, поясни той. "Взривоопасните материали нямат давност и могат да предизвикат голям взрив”, посочи още Бояджиев.

Водещи

Най-четени