Взривяваме само след разрешение 11.03 | 20:00

Според нововъведенията обаче режимът не важи за въоръжените сили

От Цанка Донкова

Юридическите или физическите лица, регистрирани като търговци, могат да извършват специални и технологични (повтарящи се) взривни работи само след получаване на разрешение от съответната дирекция "Инспекция по труда". Това стана ясно, след като парламентът окончателно прие промените в Закона за здравословни и безопасни условия на труд.

Според нововъведенията обаче режимът не важи за въоръжените сили. Разрешенията за извършване на специални взривни работи ще се издават еднократно за срока на извършване на взривните работи, а разрешенията за технологични (повтарящи се) - до края на календарната година.

Едно от условията, които депутатите са поставили, за да бъде издадено разрешение за взривни дейности, е списък на лицата, имащи достъп до взривните вещества.

Проектът за извършване на специални взривни работи се изработва от проектант - първа степен, или от група от проектанти с поне един проектант - първа степен, и се съгласува със собствениците на обектите, които са в границите на опасната зона, или с кмета на общината, когато взривните работи ще се извършват в населени места.

С други промени в закона, гласувани от НС, се предвижда в предприятия с от 5 до 50 работници включително, както и в отделните структурни звена, да се изграждат групи по условия на труд, допълва БТА.

Водещи

Най-четени