Вигенин: Важно е да привлечем значими израелски инвестиции в страната 27.03 | 18:12

Външният министър се срещна с израелския си колега Авигдор Либерман

От Мая Александрова

"За нас е важно да успеем да привлечем значими израелски инвестиции в страната и това е ключов приоритет в нашето сътрудничество". Това заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин след среща с израелския си колега Авигдор Либерман днес.

Вигенин отбеляза като сфери на особен интерес високотехнологичните инвестиции, инвестиции в сферата на комуникациите, в здравеопазването и в земеделието.

"Има много положително развитие в последните години по отношение на туризма, но потенциалът също е голям и се надяваме в бъдеще той да бъде развит", посочи българският външен министър.

Той отбеляза, че двустранните отношения между България и Израел през последните години значително са се подобрили, задълбочили и активизирали.

"Приятелството между нашите два народа почива на дълбоки исторически връзки", коментира министърът.

Той посочи, че България е удовлетворена от миналогодишните съвместни чествания на 70-та годишнина от спасяването на българските евреи.

"Спасяването на българските евреи е една от най-светлите страници не само в отношенията между двата народа, но и за изграждането на нашата идентичност като българи и европейци", каза министърът.

По време на разговорите днес бяха обсъдени следващи стъпки в развитието на двустранния диалог, включително възможността за провеждане на политически консултации между двете министерства и
предстоящото смесено заседание на двете правителства през втората половина на годината.

В рамките на днешната среща бяха обсъдени и други актуални въпроси, сред които ситуацията в Близкия изток, и бяха разменени мнения за ситуацията, свързана с Украйна.

От своя страна Авигдор Либерман отбеляза, че двете страни се радват на много добри политически отношения, както и активно сътрудничество в сферата на сигурността. Той посочи, че голямото предизвикателство за двете правителства е да дадат тласък на
икономическите отношения.

 

Водещи

Най-четени