Вигенин: Все още може да се пътува за Турция 05.06 | 10:35

Няма да реабилитирам дипломатите с досие в бившата ДС

От Десислава Маданска

Засега не смятаме, че трябва да препоръчваме да не се пътува за Турция. Това заяви външният министър Кристиан Вигенин пред БНТ. По думите му няма индикации, че протестите в съседната ни страна могат да прераснат в неуправляема ситуация.

Той посочи, че въпреки това ще се събере с колегите си отново, за да се реши дали има нужда от налагане на допълнителни препоръки. Вигенин добави, че не e разумно в протестите да се включват българи, тъй като това били национални въпроси на Турция.

По думите му мисиите и посолствата ни имат готовност да реагират, ако се окаже, че има засегнати българи, каквато информация все още няма.

Той посочи, че при евентуално задълбочаване на ситуацията може да се помисли за начини туристите, които са искали да почиват в Турция и са отменили резервациите си, да бъдат привлечени да почиват в страната ни. "Ако ситуацията се задълбочи и се създадат нагласи за преместване на туристическия поток, бихме могли да помогнем за улеснено издаване на визи, ще се срещнем с туроператори", посочи министърът.

Относно конфликта в Сирия Вигенин заяви, че позицията на страната ни няма да се променя, но добави, че най-вероятно ще има нужда от корекции по ангажимента, който страната ни е поела в процеса.

"Ангажиментите ни около конфликта в Сирия трябва да бъдат съобразени с възможностите на България, както и гарантиране на сигурността на страната и на гражданите", посочи Вигенин.

По думите му умерената позиция не означава липса на ангажимент.

"Няма как страната ни да организира сирийската опозиция в борбата срещу Башар Асад. Предпочитам България да не е острието в този процес, това застрашава и нашата сигурност. По никакъв начин няма да излезем от консенсуса по този въпрос, ще се използва оставеното наследство, няма да отстъпваме от извоюваните си позиции, но ще сме по-умерени в активностите си в конфликта в Сирия", обясни министърът.

Той посочи още, че взаимоотношенията ни с Македония ще са един от приоритетите на управляваното от него ведомство. По думите му няма да има съществена промяна в позицията ни, като се очаква скоро да бъде подписан договорът за добросъседство между двете държави. Вигенин посочи, че не трябва да се разчита само на този документ, а той трябва да бъде подкрепен с допълнителни инициативи. Такива биха били инфраструктурата, взаимодействието между пограничните общини, засилването на политическите контакти.

"Това ще премахне усещането за издигната политическа бариера. Интересът ни е Македония да върви към Европейския съюз. Пътят на Македония към ЕС минава през подписването на договора с нас", каза министърът.

Вигенин бе категоричен, че дипломатите с досие в бившата Държавна сигурност (ДС) няма да бъдат реабилитирани, каквато информация се появила в пространството.

"Конституционният съд се е произнесъл по проблема, те не могат да бъдат дискриминирани за това, че са били служители на ДС. Министерството трябва веднъж завинаги да престане да се дели на хора със и без картончета, искам да създам спокойна обстановка във ведомството", каза министърът.

Той посочи, че ще разчита на капацитета, професионалния опит и знанията на всички служители в министерството.  

Водещи

Най-четени