Вигенин: Дори без Шенген сме една сигурна външна граница на ЕС 30.09 | 19:22

Държавата ни функционирала нормално и без да част от шенгенското пространство

От Цанка Донкова

"Държавата функционира нормално и без да е част от Шенген. Дори без да сме част от него, сме една сигурна външна граница на ЕС", това заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин в Брюксел, съобщава БНР.

Той смята, че възраженията на Франция за влизането ни в шенгенското пространство са по-скоро вътрешно-политически. Предстоят разговори с френската страна за така наречения компромис с поетапното отпадане на граничния контрол, предложен още опреди две годин от тогавашния вътрешен министър на Франция.

Според нея първо отпадат въздушните и морските граници, а по-късно и за сухопътните граници. Според Вигенин това все още е приложим вариант. Въпреки това министърът посочи, че влизането ни в Шенген не трябва да е фикс идея.

"Не бива да се счита, че присъединяването към Шенген е някаква цел, която, ако не бъде изпълнена, България ще бъде под някаква форма втора ръка член на ЕС. Има поне няколко страни, които не само, че не са и нямат намерение да влизат в Шенген", заяви Кристиан Вигенин.

Министърът заяви още, че ще продължим да работим, за да отпаднат всички съображения, които има една или друга страна по отношение на присъединяването ни към Шенген.

Водещи

Най-четени