Вигенин: Има една граница, която един посланик не трябва да пресича 21.07 | 12:50

Външният министър няма намерение да се занимава с един или друг посланик

От Кремена Бедерева

"Сега не е моментът, но след няколко месеца трябва да се мисли сериозно".

Това отговори външният министър Кристиан Вигенин, запитан в ефира на БНР дали е време вече България да мисли за следващ еврокомисар. По думите му кандидатурата трябва да бъде широко обсъдена, за да не се стигне до повторение на случая с Румяна Желева.

"Кандидатът за еврокомисар от България да бъде ясен още в рамките на предизборната кампания за Европейския парламент или кандидатите. Какво имам предвид? Правителството е това, което предлага кандидата за комисар, но би могло различните политически сили да лансират свои предложения. Не е задължително кандидатът за комисар да бъде свързан с политическата сила, която в момента ръководи правителството. Ранното изваждане на кандидата има своите плюсове, но може да има и минуси", обясни министър Вигенин.

По темата за протестите в България, които продължават повече от месец, министърът на външните работи каза: "Европейските страни очакват от България да има стабилност, но те са далеч от мисълта да ни казват какво да правим. В Европейския съюз смятат, че трябва да се търсят възможности за диалог, защото напрегнатата ситуация създава пречки за ефективна работа на институциите".

На въпрос дали е обсъдил със своите европейски колеги реакцията на някои посланици на протестите в страната, Вигенин каза, че няма намерение да се занимава с един или друг посланик.

"Но все пак има една граница, която един посланик не трябва да пресича." По думите на Кристиан Вигенин появата на френския посланик Филип Отие на протестите е "негово лично решение".

В предаването "Неделя 150" външният министър съобщи, че следващата седмица планира обяд с европейските посланици.

Където ще дискутираме ситуацията в България, устния доклад на Европейската комисия, който всъщност не създаде никаква новина, а също така европейските ни приоритети, каза министър Вигенин.

Водещи

Най-четени