Вигенин: Разширяваме търговските си отношения с Азия 15.11 | 09:15

Ще има помощ от страна на ЕК за бежанците у нас

От Елица Елефтерова

Министерството на външните работи провежда разговори с азиатските държави за разширяване на търговските ни връзки. Работим, независимо от политическата обстановка в страната. Това е проблем, с който се борим от първия ден на нашето управление. Това заяви в ефира на Нова телевизия министърът на външните работи Кристиан Вигенин.

По отношение на протестите външният ни министър беше категоричен, че те нямат тази масовост, която се опитва да им се придаде. В същото време няма държава по света, която да допусне групи да влязат в парламента и да го блокират.

"Не мога да си представя американския Конгрес или германския Бундестаг, че няма да бъде опазен", заяви Вигенин. Според него тази омраза, която се насажда от последните 6 месеца, няма да доведе до нищо добро. Агресията по думите му се увеличава.

За студентските протести Вигенин заяви също, че фактът, че няколкостотин души са излезли, не означава масова подкрепа. За да сме модерна държава, трябва да уважаваме институциите си, посочи той, като визира окупирания Софийски университет.

По отношение на Сирия Вигенин коментира, че още от септември се водят активни разговори с турската страна за бежанците. Според него са спекулация твърденията, че от Турция нарочно ни изпращат бежанците у нас. В момента се работи паралелно с турската страна и няма пропуски в работата на българските власти, става ясно от думите му.

Ще има помощ от страна на ЕК за бежанците у нас, тази помощ е значителна, но няма да покрие възникналите разходи. Парите ще бъдат около 10 млн. евро. Ние ще разполагаме с немалки суми, които ще използваме и в бъдеще по различни програми, обясни Вигенин.

Проблемът с бежанците не е само на границата и при настаняването им в центрове, а и с интеграцията им, както и с това да бъдат социализирани.

Вигенин коментира и казуса с Христо Бисеров, като заяви, че от случая с него става ясно, че няма чадър върху никого, включително и върху зам.-председателя на Народното събрание.

По казуса с Гълъбин Боевски и прибирането му в страната Вигенин заяви, че посланикът ни в Бразилия не си е свършил работата. Чавдар Николов е предоставил три версии на случилото се с Боевски, обясни Вигенин и допълни, че Николов е наказан от дисциплинарна комисия, която е разследвала действията му.

В този случай проблемът показва тежки натрупвания във функционирането на Министерството на външните работи, категоричен е външният ни министър Кристиан Вигенин.

Водещи

Най-четени