Вигенин: Скоро ще подпишем споразумение с Турция за бежанците 15.11 | 12:33

Липсата на споразумение пречи да връщаме обратно незаконните имигранти

От Елица Елефтерова

Външното ни министерство е сключило споразумение с Турция, касаещо общата работа на двете страни в справянето с проблема с огромния поток от нелегални имигранти. Това заяви от народната трибуна на Народното събрание министър Кристиан Вигенин.

Вигенин посочи, че още в миналото е имало такива разговори, но не е постигнато споразумение, а след влизането на страната ни в Европейския съюз преговорите са били прекратени от страна на Турция.

Страната ни в момента не е подписала реадмисия с Турция за нелегалните имигранти, но южната ни съседка е подписала такова споразумение с ЕС през 2012 г. Липсата на такова споразумение със страната ни в момента пречи да връщаме обратно в Турция на незаконно пресеклите границата ни.

Вигенин посочи, че вече се е срещнал в Анкара с турския си колега Ахмет Давутоглу, където са обсъдили съвместна работа за прекратяване на нелегалното преминаване на бежанци у нас. По думите на Вигенин скоро ще започне работа общ (двустранен) механизъм, който ще ограничи незаконната миграция, която застрашава сигурността не само в България, но и в целия ЕС.

Заедно с турската страна ще се създадат контактни точки за по-бърз обмен на информация за преминаващите нелегални имигранти. Вигенин заяви, че призовава турската страна към по-сериозен контрол.

Външният ни министър допълни, че Давутоглу скоро ще посети страната ни, за да продължи дискусията и по другите въпроси, и за нарастващия бежански натиск по нашата граница. На тази среща между двамата ще бъде подписано и споразумение за реадмисия.

Водещи

Най-четени