Вигенин за трагедията в Лим: "Има моменти, в които думите не стигат" 06.04 | 17:51

Външните министри на България, Сърбия и Черна гора поднесоха венци в Гостун

От Теодора Кокаланова

"Има моменти, в които думите не стигат, за да се изразят чувствата. Затова искам от мое име и от името на български народ да кажа едно искрено "Благодаря!". Днешният ден ни връща отново към трагичната дата на 4 април 2004 г., когато автобус, пълен с български деца от град Свищов, завръщащи се от екскурзия, претърпя жестока катастрофа и падна в бурните води на р. Лим. Реката отне живота на Александра, Антоана, Антония, Боряна, Валентин, Виктор, Глория, Женя, Лора, Светослава, Светослав и Юлиян. Нека е светла и вечна паметта на дванадесетте български ангела".

С тези думи министър Кристиан Вигенин се обърна днес към близки и роднини на загиналите деца, спасители, граждани и официални лица, събрали се на възпоменателната церемония при Мемориала на жертвите от катастрофата при р. Лим в Гостун. В церемонията по инициатива на българската страна, с която беше отбелязана 10-годишнината от трагедията, участваха и министрите на външните работи на Сърбия и Черна гора – Иван Мъркич и Игор Лукшич.

"Българската държава и българският народ никога няма да забравят подвига и саможертвата на нашите приятели, братя и съседи от Черна гора и Сърбия", подчерта министър Вигенин. Той припомни имената на д-р Суад Нуманович, Тарзан Милошевич, Стеван Пурич, Есад Кощреба, Миле Вукович, Изедин Пушия, Желько Божович, Зухдия и Заим Ахметович, Сафет Нишич, Сафет Баличевац и много други, участвали с риск за живота си в спасителните операции и настаняването на оцелелите.

По думите му, искреното съчувствие, топлина и съпричастие, проявени от обикновените хора, е прераснало в дълбоко приятелство между народите на България, Сърбия и Черна гора. "Неговите видими прояви са ежегодното поставяне на венци и цветя пред паметника в Биело поле, носещ името "12-те рози" и паметника на загиналите във влаковата катастрофа през 2006 г., а също така и общото поклонение пред паметта на дванадесетте български деца на Мемориала "Ангели от Лим" в Гостун", каза още той. 

По-рано днес тримата външни министри положиха общ венец на паметника "12-те рози" на жертвите от автобусната катастрофа и на паметника на жертвите в железопътната катастрофа край Биоч в Биело поле. 

"Общото послание от днешната ни среща с моите двама колеги е, че тази трагедия и реакция на обикновените хора, ни дава на нас политиците урок по хуманност, солидарност и добросъседство", посочи Кристиан Вигенин. 

От своя страна, сръбският външен министър изрази своето съчувствие към близките на загиналите деца, като отбеляза, че болката от загубата продължа да бъде голяма. Иван Мъркич се обърна с думи на благодарност към спасителите, показали, че имат "лъвско сърце". "Нашите три народа са близки, защото имат свързана история, но ставаме още по-близки, защото имаме и общо бъдеще", подчерта той.

Черногорският външен министър Игор Лукшич отбеляза, че днешният ден ни напомня за трагедията, но и за спасителите. "Този ден ни подсеща и за това, което е важно – да полагаме усилия, за да можем да направим по-добра средата, в която живеем, да извличаме мотивация за общи инициативи, които да допринесат за по-доброто ни бъдеще", заяви той.

В знак на признателност за оказаната помощ в спасителната операция МВнР направи дарение медицинска техника на две болници в Биело поле и Приеполе, а Министерството на образованието и науката предостави два мултимедийни проектора за училищата в общините. 

Водещи

Най-четени