Вигенин иска разговори на високо ниво за границата ни с Турция 23.10 | 10:58

Дипломат номер 1 е поискал среща с турския си колега

От Филипа Тодева

Поискал съм среща с външния министър на Турция, тъй като е време въпросът за контрола на българо-турската граница да се постави на по-високо политическо равнище. Това заяви министър Кристиан Вигенин по темата за бежанците от Сирия в предаването "Преди всички" на БНР.

Вигенин подчерта, че е поставил въпроса и пред председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Аспектите са два - единият е политическа подкрепа за България по отношение на граничния контрол, а другият е полагането на усилия за сключване на споразумението за реадмисия с Турция, тъй като подписването му би дало допълнителни възможности на България за справяне с бежанския поток, който влиза в страната, коментира Вигенин. В тази връзка той обърна внимание, че кризата в Сирия и бежанският поток не би следвало да се обвързва с преговорите на Турция за присъединяване към Европейския съюз.

Източното партньорство и по-конкретно Украйна бяха въпросите, които коментира външният министър във връзка с участието си в Съвета "Външни работи" в Люксембург.

"В най-лошите сценарии не е невъзможно да се стигне до нови проблеми по отношение на доставките на газ между Русия и Украйна, но все пак сега ситуацията е много по-различна, а и не смятам, че Русия би си позволила да засегне отново по такъв начин редица страни членки от ЕС", каза той. Ръководителят на българската дипломация изтъкна, че България подкрепя Украйна по отношение на подписването на Споразумение за асоцииране между страната и ЕС, но беше категоричен, че страната е длъжна най-напред да изпълни всички поети ангажименти. Излизането на Юлия Тимошенко от затвора е едно от условията, с които няма как да се направи компромис, каза Вигенин.

"Това прибързано решение, при взимането на което не са направени необходимите предварителни анализи, ни поставя в една наистина сложна ситуация" – така външният министър коментира приемането на предложението за мораториум върху продажбата на земя на чужденци. Изненада ме начинът, по който се вземат такива решения, които могат и ще имат сериозни последици за държавата и за отношението към България в рамките на ЕС, допълни Вигенин и посочи, че това решение може да дискредитира страната, тъй като до този момент България никога не си е позволила да нарушава ангажименти, поети чрез договорите за присъединяване към ЕС. По думите му обаче това е воля на най-висшата институция в България – Народното събрание, и правителството ще положи усилия да изпълни това решение.

Водещи

Най-четени