Вигенин ще ревизира дефицита в бюджета на външно министерство 02.06 | 19:00

Ще разгледаме задължеинята на турската държава във връзка с тракийските бежанци

От Елица Елефтерова

Министерство на външните работи е едно от многото министерства със сериозен дефицит в бюджета си, затова едно от първите неща, които бъдат направени е да се изясни защо това е така. Това заяви министърът на външните работи Кристиян Вигенин пред bTV.

През следващите дни ще разгледаме задължеинята на турската държава и договора с България във връзка с тракийските бежанци, посочи дипломат № 1.

Не съм говорил за реабилитация на дипломатите, работили за службите. Но е редно, вместо да ги държим бездейно на бюро в министерството, да използваме техния потенциал и знания, не че ще ги предлагам за посланици, уточни Вигенин. След като има решение на съда по този въпрос, бих искал да затворим тази тема веднъж завинаги. 

Относно ролята на "Атака” в съставянето на правителство е преувеличавана, защото нито един от националистите не е подкрепил БСП, но регистрирайки се, Сидеров е върнал България в процеса на нормализация. Другият вариант беше отново избори, обясни Вигенин.

Вигенин призна, че доходите му като евродепутат са били несправедливо високи, но сега като министър ще паднат драстично. Заплатата на Вигенин като евродепутат след облагане е била 6200 евро, а като външен министър ще бъде около 2500 лева.

Относно протестите в Турция, Вигенин бе категоричен, че България следи дали няма да има проблеми с арестувани или ранени български граждани. Засега няма такава информация, допълни той.


Водещи

Най-четени