Видео-конферентна връзка с командирите на българските контингенти зад граница 01.04 | 19:48

Военните, участващи в операции зад граница, имат съществена роля за приемането ни в НАТО

От Мая Александрова

Министърът на отбраната Ангел Найденов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов проведоха видео-конферентна връзка с националните командири на българските военни контингенти зад граница, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

В навечерието на отбелязването на 10-та годишнина от присъединяването ни към НАТО министърът на отбраната, неговите заместници Иван Иванов и Неджми Али, началникът на отбраната и командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов изслушаха докладите на националните командири за обстановката в зоните за провеждане на операциите.

По време на разговора те бяха запознати с изпълнението на задачите, възложени на военнослужещите от Българската армия, които участват в операцията на международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF), операцията на НАТО в Косово, операцията на ЕС "Алтея" в Босна и Херцеговина и в мисията на ЕС за военни наблюдатели в Грузия, както и на военните медици, които участват в мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност в Мали.

Националният командир и помощник-националният командир на 26-и български контингент в Афганистан полковник Тони Трифонов и подполковник Атанас Георгиев подчертаха, че напрежението в страната ескалира и посочиха предстоящите избори за президент на 5 април и евентуалния балотаж след тях като една от основните причини за това. Според техните доклади от Кабул и Кандахар ескалацията на обстановката там е свързана и с трансформацията на операцията на международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF).

Като нестабилна беше определена от националният командир полковник Иван Отомаров и обстановката в Босна и Херцеговина. В доклада си той посочи, че предстоящите парламентарни избори, както и социалните и икономическите проблеми в страната могат да доведат до евентуални междуетнически сблъсъци.

В момента в състава на мисията на ЕС "Алтея" са включени 10 български военнослужещи, а една рота в България е в готовност за действие при необходимост.

Националният командир на контингента ни в Грузия капитан I ранг Димитър Йорданов съобщи, че българските наблюдатели в мисията на ЕС в Грузия са отлично приети от местното население. В същото време той подчерта, че обстановката в страната се влияе от ситуацията в Украйна, тъй като грузинският народ е солидарен с украинския. Грузия очаква приключването на процесите по присъединяването си към ЕС и НАТО, във връзка с което през юни и юли предстоят срещи на високо равнище.

В щаба на KFOR десет български военнослужещи работят активно за изграждането на Косовските сили за сигурност, посочи националният ни командир подполковник Милен Минков.

В доклада си от Мали националният командир и ръководител на медицинския екип д-р Валентин Тилев съобщи, че българските военни медици участват в състава на медицинското осигуряване, което се грижи за здравето на личния състав на щаба на операцията, разположен в Бамако. Мисията на Европейския съюз е за обучение на силите за сигурност на Мали (EUTM Mali).

Ангел Найденов поздрави военнослужещите ни зад граница от името на правителството, на ръководството на Министерството на отбраната и на командването на Българската армия по повод 10-та годишнина от присъединяването на страната ни към Северноатлантическия съюз.

"Съществена роля за реализиране на този основен стратегически приоритет на България имате вие – българските военнослужещи, участници в мисии и в операции далеч преди приемането на страната ни за пълноправен член на Алианса", каза министърът по време на разговора с националните командири.

Той посочи, че повече от 12 хиляди са българските военнослужещи, които са допринесли за отстояване на авторитета и на доброто име на страната ни и на Българската армия сред нашите партньори.

"За мен няма никакво съмнение, че когато всички ние чрез действията си сме изразявали своето съгласие за изпращането на българските военни контингенти зад граница, сме поемали и политическата, и персоналната отговорност, в това число по отношение на ангажиментите и задачите, които вие изпълнявате с чест далеч от родината", каза още министърът на отбраната по време на видео-конферентната връзка.

Той пожела на българските военнослужещи, участващи в мисии и операции на НАТО и ЕС весело посрещане на предстоящите великденски празници и им благодари за всеотдайната и достойна служба зад граница.

Водещи

Най-четени