Видин вече не е "най-западналият град" 06.02 | 14:05

Градът вече може да се похвали с редица хубави неща, видя Борисов

От Филипа Тодева

От най-западнал град в Северозападна България, Видин вече може да се похвали с редица хубави неща. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред събралите се жители на Видин при откриването на реновираната сграда на музея "Кръстата казарма”, предаде агенция "Фокус".

Музеят не е ремонтиран от 30 години. Новият ремонт включва заздравяване на конструкцията на сградата, възстановяване на първоначалното положение на разцепените крила и отводняване на терена около четирите крила на сградата.

Изградени са траншеи, с които е понижено нивото на подпочвените води. С ремонта се е подобрила енергийната ефективност на сградата, подменени са цялата дограма и всички инсталации. По проект са оформени експозиционни площи и зала за презентации.

"Сега видяхте, че ние успяхме да защитим проект по програма "Регионално развитие” и с 1.6 млн. лева, които вложихме, ремонтирахме сградата", заяви Борисов.

Премиерът се похвали пред жителите на града: "Мисля, че ви харесва инфраструктура към Дунав мост 2 и моста, който предстои да открием. Обещахме ви да ремонтираме булеварда и вече го сторихме”.

Министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че е спасена една уникална сграда.

"Няма такава сграда в целия свят, която да е изградена във формата на кръст”, каза Рашидов. Той допълни, че политиката на ведомството е да продължи да работи за ремонтиране на сградите на театрите в страната.

Архитектурният паметник на Видин "Кръстата казарма” е построен през 1801 г. Сградата е масивна, двуетажна във формата на равнораменен кръст със застроена площ от над 1200 кв. метра. Използвана е както преди Освобождението, така и след това за казарма. През 1965 г. е превърната в етнографски музей.

Водещи

Най-четени