Видин - общината, която се мъчи да оцелее 22.02 | 10:29

Проблемите на града не са един и два, но най-важният е, че няма пари

От Ивайло Ачев

Не е никаква тайна, че Община Видин е една от най-бедните не само в България, но и в Европа. Поредно потвърждение на това твърдение даде настоящият кмет на Видин Георги Гергов, който заяви, че бюджетът на общината за тази година е "бюджет на оцеляването", съобщават от пресслужбата на Видинска община.

По време на последното публично обсъждане на проектобюджета на Видинска община стана ясно, че общият му размер възлиза на 36 015 555 лева. От тях държавната субсидия е 16 544 544 лева, а приходите с общински характер са 19 741 011 лева. Разходите обаче са както следва – държавни в размер на 16 544 544 т.е. като се тегли чертата при приход/разход от държавно перо, крайната сметка е 0 лева. Общинските разходи са на стойност 18 934 178 лева.

Окаяното положение на общинския бюджет накара Видин да планира увеличаване на събираемостта на общинските данъци и такси. такси. Със Закона за държавния бюджет за 2012 година е предвидена обща изравнителна субсидия за Община Видин в размер на 2 369 500 лева, трансфери за зимно поддържане и снегопочистване – 47 000 лева и целева субсидия за капиталови разходи – 385 000 лева.

Заместник-кметът по развитие на инфраструктурата Добромир Дилов съобщи, че общината предвижда от собствени средства в размер на 100 000 лева да бъдат осигурени материали за необходими ремонти в кварталите и междублоковите пространства, които гражданите сами да осъществяват. Освен това с част от парите ще се обновят общо 56 детски площадки и ще се построят нови, включително за деца в неравностойно положение.

Като задължения на глава от населението Видин е най-напред – по около 100 лева на жител на общината. За сравнение в София задълженията са 34 лева на човек, сочи проверка на bTV.

Проблемите на Видин не са един и два. Един от най-притеснителните обаче е събирането на боклука. Засега концесионерът продължава да върши своите задължения, но общината му дължи грубо около 2 млн. лева и почистващата фирма е в правото си да спре работа и да поиска запор на сметките. При такова положение Видинска община би функционирала реално само с отпусканата държавна целева субсидия.

От две седмици реално отпадъците не се събират, но като причина се сочи големият студ и многото сняг. Многото несъбрани отпадъци носят риск от зараза, казват инспектори на Регионалната здравна инспекция. Вчера (21 февруари) са преведени 5 хил. лева за почистване.

Кризата с боклука не нещо ново за Видин, твърди общинският съветник от ГЕРБ Росица Кирилова. Тя уточни, че причината да се стига до това положение, са нереално заложените бюджети на общината през годините. В крайна сметка заради натрупването на дългове се стига и до запор на сметките и така Видин влиза в омагьосан кръг - няма пари да се чистят задължения, общинските сметки са запорирани и остава единствено държавната субсидия.

Водещи

Най-четени