Вижте безпощадния коментар на проф. Вучков - на мушка е кабинетът "Борисов" 21.11 | 11:58

Тия тука направо от улицата ги вземат и стават министри, каза той

От Теодора Кокаланова

Тоя парламент няма да го бъде, тоя кабинет няма да го бъде. Ако ги бъде, тежко и горко. Тия тука направо от улицата ги взимат и стават министри. Това е потресаващо. Тази прогноза даде емблематичният анализатор проф. Вучков в студиото на TV7. 

По думите му кабинетът е пълен със "скандалджии" и всички "лъжат, че се интересуват от програмите. Вучков отбеляза, че те не се интересували от програми, а от това "колко повече министерства да заграбят, колко повече парламентарни комисии да оглавят, за да може чрез обществените поръчки да се лапат пари от комисионни и от подкупи. 

Според Вучков това е редовна практика на сегашния парламент. "Всички тези министри нямат ценз, квалификация, образование и опит да ръководят поверените им ведомства", подчерта Вучков. Той направи характеристика на трима от вицепремиерите. "Кунева, Бъчварова и Калфин са чиновници в политиката, едни канцеларисти. Те на са творци в политиката", отбеляза Вучков.

Първи от министрите Вучков коментира министърът на образованието проф. Тодор Танев. "Политолозите са кухи, книжни, празни хора. Аз този човек не съм го виждал да участва активно в дискусиите на неговите колеги", каза той. Той окачестви отношенията ни с Гърция, Македония и Русия като лоши. "Европейският съюз ни подиграва, иронизира ни, идва тука да ни връзва гащите. И в цялата тая тежка международна обстановка някой си Даниел Митов ще ръководи външното министерство, който има жълто около ушите, очите и устата", каза Вучков. 

Според него един икономист като Теменужка Петкова не разбира от машини, технологии и горива. "Необходим ни е ядрен инженер, каквито има в огромно количество. Тя не е компетентна за тази област" каза Вучков и разкритикува факта, че историкът министър Ненчев ще управлява военното ведомство. Министърът на икономиката и юрист по образование Божидар Лукарски, Вучков коментира така: "Вчера влезе в политиката, не го познаваме въобще, падна от небето като парашутист, не е за приказване." 

Новият министър на екологията в кабинета "Борисов" също породи възклицание и недоумение във Вучков. "Литераторката Ивелина Христова ще управлява екологията, боже, прости ме". Въпреки експертната фигура в здравното министерство в лицето на Петър Москов, Вучков заяви "Ние го слушаме да приказва само политически и партийни речи, аз не съм го чул да говори за здравеопазването. Трябва да се търси експертно мнение, той никога не е бил началник на клиника, на отделение", каза още Вучков.

По думите България ще се оправи, единствено ако се управлява от учени хора. Относно това дали би поел дадено министерство, той каза "Много ми е малко на мен министерство на културата, след като Стефан Данаилов беше, аз трябва да бъда господар на вселената", заяви Вучков. Запазването на плоския данък от страна на парламента, срещна яростна съпротива от страна на Вучков.

"Най-антинародният, най-антисоциалният, който го няма в много европейски, западни, капиталистически страни. Да обложиш този жесток, беден народ той да плаща 10% данък, колкото плащат и милионерите, и милиардерите. Това са жестоки хора, това са свирепи хора. Те не обичат бедния народ, нямат ли срам, веднага трябва да си ходят - това са ГЕРБ, това са ДПС, това са Реформаторски блок", каза Вучков. 

Според него "този парламент няма да може нищо, защото е пълен гювеч, това са разнородни хора, това са орел, рак и щука, те не могат да намерят никакъв общ език, това са непрекъснати скандали. Ние нямаме време да ги чакаме, България се е превърнала в една чакалня. Всички чакаме да дойде влакът и той не идва", завърши Вучков. 

Водещи

Най-четени