Вижте как България ще посрещне 2014 г. 31.12 | 10:46

Празнична програма ще има във всяко едно кътче от страната

От Мая Александрова

Концерти, фолклорни спектакли и празнична програма ще има тази нощ в много градове на страната за посрещането на Новата 2014 година.

За 15-и, пореден път, Столичната община и БНТ организират в новогодишната нощ празничния концерт-спектакъл "Сцена под звездите" на площад "Княз Александър І". С него ще бъде посрещната 2014-та година от софиянци, гостите на столицата и чрез камерите на обществената медия - от всички българи в страната и чужбина. Празничният концерт ще започне на 31 декември в 22.30 часа и ще продължи до 01.50 часа на 1 януари.

Домакини са водещите от БНТ Боряна Каменова и Любомир Ковачев. Звезден блясък, ритъм и емоция на празника ще дадат ФОНДАЦИЯТА, дует Ритон, Мария Илиева, Николина Чакърдъкова с Неврокопския ансамбъл, новите идоли на най-младото поколение - Дивна, ВенZи, Михаела Филева, Били Хлапето, Lexus, балет "Веда Джуниър".

Ще има впечатляваща празнична заря, светлинни ефекти, перфектен звук, покриващ целия площад и още много изненади.

Допускането в зоната ще става през контролно-пропусквателни пунктове. Няма да се допускат хора във видимо нетрезво състояние, както и със стъклени бутилки, пиротехнически изделия и с предмети, забранени от Закона за събранията, митингите и манифестациите. Одобрен е план за охрана на събитието с цел недопускане на инциденти от СДВР.

В Смолян ще има празнична програма за посрещането на Нова година.

От 23.00 часа започва народно веселие "Честита Нова 2014 г.", което ще се проведе на пл. "България" - Амфитеатъра. Ще бъде запален бъдник за добрите бъднини на Смолян. За празничното настроение ще се погрижат Ана-Мария с оркестър, Трио "Шемет" и примата на лакърдиите Веселина Бабаджанкова.

С чаша червено вино и новогодишна заря, родопчани и гостите на града ще се поздравят с новата 2014 година. На видеостена в 23.55 часа ще бъде излъчено и новогодишното приветствие на президента.

Осем минути след настъпването на 2014 година, приветствие ще отправи и кметът Николай Мелемов. След това новогодишната програма ще продължи с хора и много настроение около бъдника.

Габровци ще могат да посрещнат Нова година на централния площад в града. Празникът започва от 23.30 часа и ще продължи до 01.30 часа на 1 януари.

За настроението на габровци и гостите на града ще се грижат "Оркестър Габрово" и DJ. Ще има безплатно вино, фойерверки и много настроение. В първата събота на 2014 година, на 4 януари, със съдействието на Руски културно-информационен център - София ще бъдат излъчвани класически детски анимационни филми.

Входът за прожекциите е свободен.

Във Велико Търново Архитектурно-музеен резерват "Царевец" във Велико Търново ще посреща туристи на Нова година. Крепостта ще е отворена за посещения на 31 декември от 09.00 до 13.00 часа и на 1 януари от 12.00 до 17.00 часа.

Първият посетител за новата година ще бъде официално посрещнат от директора на Регионален исторически музей-Велико Търново Иван Църов.

Царевец е единственият музеен обект в страната, който работи на 1 януари. В първия ден на 2014 година пред крепостта ще бъдат поставени десетте камбанки от презентацията пред международното жури на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата 2019. Всеки посетител ще може да разлюлее камбанките и с техния звън да подкрепи номинацията на града за носител на титлата Европейска столица на културата 2019. Това ще е и началото на мащабния проект "Камбаните", включен в културната програма "Велико Търново 2019".

В Пловдив празничната програма започва в 21.00 часа с концерти на открито на площада "Стефан Стамболов". Пловдивчани традиционно ще посрещнат Новата година с ансамбъл "Тракия" след 23.30 часа и празнична илюминация точно в 24.00 часа. В 00.15 часа започват изпълнения на популярни звезди от телевизионните реалити предавания, също на площад "Стефан Стамболов".

Във Варна ще бъде организиран концерт за Нова година. Програмата предвижда преди полунощ празнуващите да забавляват Дичо, Людмила Йовчева, група "5-те сезона" на Стефан Диомов. След словото на президента Росен Плевнелиев и наздравицата в полунощ, по традиция варненци ще могат да видят новогодишната заря и традиционното дунавско хоро. В първия час след посрещането на 2014-година, купонът на площада ще продължи с група "Сигнал", Нели Рангелова, Славка Калчева, Рафи, Георги Кючуков и Дийпзон проджект.

С песни и танци от Пиринския край Благоевград ще посрещне новата 2014 година. Богатият новогодишен концерт ще започне точно в 23.00 часа на площад "Георги Измирлиев" с емблематичните изпълнения на Ансамбъл "Пирин".

Последните мигове на старата година и първите на новата ще изтекат с хубавите македонски песни на Румяна Попова. Зам.-кметът по хуманитарните дейности на община Благоевград Валери Смиленов ще отброява секундите до полунощ с празнуващите на площада. Доброто настроение, песните и танците ще продължат и в първите часове на 2014 година, която според китайския хороскоп ще мине под знака на Коня.

Истинско фолклорно съзвездие ще изгрее на сцената пред община Благоевград в празничната нощ. Освен на Ансамбъл "Пирин" и Румяна Попова, ще се насладим на Иван Гоцев, Стойка Германова, Димана Боянова, Йорданка Димитрова, Юри Крумов, Кирил Костов, Марияна Манолева, Павлина Теова, Стоян Джельов, Надежда Бойчева, Христо Бачев, Цветелина Андонова, Николай Кимчев, Трио "Мегдана", Елена Валеова, Милена Пищолска, Гергана Стамболиева, Албена Сенгелиева и танцова формация "Накит", предаде в. "24 часа”.

 

Най-четени