Вижте, какво може да прави британски принц на софийските гробища 08.04 | 21:45

Принц Едуард, херцог на Кент е на посещение у нас по покана на държавния глава

От Ивелина Георгиева

Негово Кралско Височество принц Едуард, херцог на Кент отбеляза 100-годишнината от началото на Първата световна война на церемония в Британските военни гробища в Софийския централен гробищен парк.

Вишочайшият гост е у нас по покана на президента Росен Плевнелиев, с когото заедно участваха във възпоменателното събитие в памет на загиналите в Първата световна война.

"Отдавайки заедно почит към всички загинали ние отправяме поглед към нашето общо бъдеще. Бъдеще, за чието съграждане нашите воини заплатиха най-високата цена", заяви по време на церемонията принц Едуард.

Херцогът на Кент подчерта, че независимо, че почиват далеч от дома, тленните останки на британските воини са в британско гробище и болката за тяхната загуба в Обединеното кралство се споделя от хората в цял свят и върху това се гради помирението.

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че споменът за жестокостите на войната е общ дълг, който трябва да бъде съхранен през поколенията в името на един по-добър свят, изграден на основата на единството и разбирателството.

Поглеждайки назад към пепелта и руините на Първата световна война виждаме дългия път, който човечеството извървя през последните 100 години, подчерта в изказването си държавният глава. Според президента  горчивите спомени от две последователни световни войни задължават всички нас да градим една нова Европа, основана на човешката свобода, солидарността и просперитета за следващите поколения.

"Тишината и смирението на това свято място ни напомнят, че в скръбта и пред смъртта всички сме равни. Нека повярваме в помирението на нациите и в непреходното желание на човечеството за справедливост и мирно развитие", заяви президентът.

Най-четени