Вижте колко семейства са се отказали от поверените им деца през 2013 г. 04.03 | 12:06

Осиновяването не е за всеки

От Цанка Донкова

В България сякаш осиновяванията не са най-често срещаното явление, затова когато става въпрос за обратната тенденция, сме още по-учудени.

През 2013 година към съда са депозирани девет молби на родителите, които са осиновили дете, но желаят разсиновяване. За шест от молбите съдът е взел решение, че прекратяването на осиновяването е в интерес на осиновеното дете. Това съобщи Нина Кънчева – главен експерт в Дирекция "Закрила на детето" в Агенцията за социално подпомагане, в ефира на БНР.

"Обикновено се стига до разсиновяване, когато децата са в тийнейджърска възраст, защото кандидат-осиновителите, макар и да са преминали курс на обучение и да са подготвени за всички предизвикателства, се случва така, че доста трудно приемат възрастовите промени. Нямат и желание, и сили, понякога, да се справят с тези неща", обяснява Кънчева.

За да се стигне до разсиновяване и осиновителите, и детето, което се отглежда в семейството, трябва преди това да се насочват към социални услуги. Задачата на социалните работници е да проверят дали този ход ще бъде в интерес на детето.

През миналата година в страната е имало 737 осиновявания. Според Кънчева значително се е улеснила процедурата след промените в Семейния кодекс и в наредбата, която регламентира този процес.

Водещи

Най-четени