Вижте коя културна забележителност бавно и славно се руши 04.02 | 17:07

Историческият комплекс се нуждае спешно от 400 000 лева за ремонт

От Таня Георгиева

 400 000 лв. са нужни за спешно належащия ремонт на крепостта Царевец във Велико Търново. 

"На Царевец е нужен спешен ремонт, за който са необходими поне 2,5 млн. лв., за да стане идеално. Наясно съм, че няма кой да даде толкова пари накуп, но е важно всяка година по нещо да се прави", уточни директорът на Регионалния изторически музей Иван Църов. 

Необходимите средства включват и 20 000 лева за смяна на част от художественото осветление и озеленяване за храма "Свети Четиридесет мъченици" във Велико Търново.

"Църквата, строена от цар Иван Асен II, има художествено осветление. Но последната й реставрация е правена през 2005 г. и за тези 8 години е нормално част от него да се амортизира", допълни още директорът на музея.

Предвидени са и средства за обновяването на 26 музейни обекта, съобщи той. 

По повод инвестиционната програма и настояването за финансиране на общинския бюджет кметът на община Велико Търново Даниел Панов изрази твърдата си подкрепа. Според него средствата са крайно необходими и наложителни за спешни и изключително належащи ремонти на едни от най-посещаваните у нас културни обекти.

От решението дали ще бъдат отпуснати средствата, ще зависи дали ще бъдат създадени и нормални условия за посетителите на музейните и архитектурни обекти в старата столица. Към момента в града липсват дори работещи обществени тоалетни.

Снимки на разрушения Царевец вижте в sever.bg

Водещи

Най-четени