Вижте къде зимата се развихри най-много 29.01 | 12:02

Обстановката в страната лека-полека се нормализира

От Мая Александрова

Въпреки зимната стихия от последните дни обстановката в страната се нормализира.

Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Всички автомобили, пътуващи през Айтоския проход, трябва да бъдат задължително с вериги. С вериги е необходимо да са и всички превозни средства над 10 тона на територията на област Разград. Шофьорите на товарните автомобили над 12 тона, пътуващи по път І-5 Русе – Бяла, също трябва да бъдат с вериги.

Проходите Републикански, Ришки, Превала, Предела, Печинско, Рожен и Пампорово са отворени за движение за всички видове автомобили. Товарните, пътуващи през Петрохан, е необходимо да са без ремаркета и полуремаркета.

Агенция "Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и да спазват указанията на контролните органи и въведените ограничения за пътуване с вериги.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим.

И още информация за обстановката, която причини зимното време:

По предписание на здравните органи заради висок процент на заболеваемост от грип сред учениците учебният процес е прекратен в 346 училища, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

В област Варна в 124 училища не се учи от 28 до 31 януари, в област Велико Търново в същите дни няма да се учи в едно училище.

В областите Враца, Ловеч и Ямбол няма да има учебни занятия в по едно училище във всяка от тях. В Добричка област няма да се учи в 23 училища - от 28 до 30 януари, а в Плевенска област няма учебни занятия в 116 училища - от 27 до 31 януари.

В Русенска област е преустановен учебният процес в 72 училища - от 29 до 31 януари. В София-град не се учи в седем училища, като техните имена и броят на неучебните дни са публикувани на сайта на МОН.
Заради влошена пътна обстановка е преустановен учебният процес и в 151 училища в страната в областите Бургас, Разград, Хасково и Шумен, допълва БТА.

Водещи

Най-четени