Вижте новия Европейски парламент 26.05 | 01:59

Кой печели – десните или левите, либералите или зелените? Не! Големите победители са противниците на ЕС

От Филипа Тодева

Десните печелят отново. И у нас, и в Европа. Европейската народна партия спечели повече мандати в новия Европейски парламент, който ще се състои от общо 751 депутати. Този път обаче преднината на десните е по-малка.

Данните показват, че при избирателна активност от 43,11% (предварителни данни), ЕНП получава 28,23 на сто и 212 мандата срещу 24,63% и 185 мандата за ПЕС, предаде БНТ.

Данните потвърждават и предизборните опасения на мнозина европейци – за големите победители на евроизборите 2014 година могат да се приемат евроскептиците, които печелят исторически възход. Предварителните резултати показват, че евроскептичните популисти печелят 25% във Франция, 23% – в Дания, 22% – във Великобритания, 20% – в Австрия, 15% – в Унгария, 13% – във Финландия, 12% – в Гърция.

Въпреки многото спечелени места евроскептиците са разделени на няколко фракции, което дава възможност на Либералите (АЛДЕ) да останат трета сила със 71 места в Европейския парламент. Според предварителните данни зелените остават четвърти с 55 места.

В графата "Други" – 67 места според предварителните данни, влизат партиите от държавите членки, които са спечелили места в Европарламента, но все още не са част от някое от големите европейски политически семейства. Според правилника на Европейския парламент всяка политическа група трябва да е съставена от 25 евродепутати от най-малко 7 държави членки. След преговори предстои да се изясни към кои политически групи ще се присъединят тези партии, а от това зависи и как ще изглежда новият Европейски парламент.

Най-висока днес е била активността в държавите, където гласуването е задължително около 90%. Най-слаба е била активността в Словакия – 13%.

Водещи

Най-четени