Винарите търсят сортове, устойчиви на студа 28.02 | 08:15

В Института по лозарство са създали такива

От Филипа Тодева

По отношение на ниските температури имаме създадени десертни сортове - "Плевенски фаворит", "Гарант", които са последна наша селекция. Тях препоръчваме за лозарската практика. Това каза пред БТА доц. Виолета Димитрова - директор на Института по лозарство в Плевен.

"За съжаление нямаме достатъчно размножителен материал, защото лозата, за разлика от пшеницата, иска три години, за да можем в един широк мащаб да произвеждаме от тези сортове и да задоволим нашата лозарска практика", добави доц. Димитрова.

В момента в института имат ограничени количества от новите сортове. Към тях се проявява много голям интерес от цялата страна. По-старите и известни сортове "Сторгозия" и "Кайлъшки мискет" също са с повишена устойчивост на ниски зимни температури.

Водещи