Висока скорост вероятно е причината за трагедията на гара Яна 19.08 | 16:38

Организацията на движението нямала нищо общо с катастрофата, каза Терзиева

От Христина Рафаилова

По предварителна информация причината за трагичния инцидент на гара Яна е несъобразена скорост. Това каза регионалният министър Десислава Терзиева. 

Тя отрече да има връзка между кървавата катастрофа и временната организация на движението, преди да бъде отворен пътен възел "Яна". 

Терзиева коментира искането на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов тя да подаде оставка след трагедията. Вчера (18 август) той настояваше връзката между Околовръстното шосе и магистрала "Хемус" да бъде пусната незабавно. 

Според министъра подобен ход бил недостоен от страна на Борисов. По нейно мнение шефът на герберите се опитвал да извлече дивиденти от трагедията.  

Терзиева каза, че била подложена на медиен натиск от страна на кмета на столицата Йорданка Фандъкова и експремиера да пусне незаконно движението по новопостроения участък. "Като министър и юрист държа да се спазват законите. Не бих си позволила да пусна пътен участък, ако няма гаранции за качеството на строителството и безопасността на движещите се по него", коментира тя.

Според нея твърдението, че по времето на ГЕРБ обектите са пускани незабавно, е невярно. "Доколкото помня болшинството от обектите са пускани с АКТ 15 и 16, което означава, че са работели 2 комисии за приемането на обекта, за което е необходима минимум една седмица от окончателното завършване на строителните работи. Ако това не е така, означава, че е осъществяван натиск върху приемателните комисии, което е недопустимо", каза министърът. 

Терзиева поднесе съболезнованията си на близките на загиналите в катастрофата. 

Водещи

Най-четени