Висше на Острова – най-предпочитано сред абитуриентите 02.10 | 10:10

Интересът за обучение в Германия, Холандия и Дания също е сериозен

От iNews.bg

Въпреки предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз, островната държава остава най-предпочитаната дестинация на българските кандидат-студенти. Това се потвърждава и от двете изложения Световно образование и Европейско образование, които се проведоха в София. Причината се дължи на факта, че условията за кандидатстване и учене в Обединеното кралство се запазват както досега, въпреки Брекзит, обясняват експертите. Другите страни, към които също има голям интерес, са Германия, Холандия, Дания.

И за предстоящата учебна година студентите във Великобритания ще имат възможност да се възползват от заема, който британското правителство отпуска, за да се покрие таксата за обучение. Освен това някои от университетите предоставят възможности за допълнителни стипендии. Тези условията се запазват през цялото следване, независимо от Брекзит. "Там, освен че има заем, който студентите могат да получат преди да заминат за Острова, и всъщност не трябва да заплащат таксата за обучение на университета, има и много финансови помощи от университетите за новопостъпили студенти - на база на успех, на база на семеен доход", разясни пред БНТ координаторът на проекта "Световно образование" Ирина Христова, предаде "Дарик".

С над 30% се увеличил броят на младежите, които искат да продължат образованието си в Холандия и Германия. Причината - достъпните такси и богатия спектър от стажове. Освен това и двете страни предлагат много програми за обучение на английски език. Дания също е сред предпочитаните страни.

Справката на консултантските фирми показва, че една голяма част от българските младежи успяват да влязат в престижни университети. "Българските студенти се справят отлично, въпреки че най-голямото предизвикателство е да свикнат с изискванията на академичната програма и методиката на преподаване, която изиска умения за самостоятелно обработване на информацията и формиране на самостоятелно мнение", коментира Ели Тончева, директор на консултантска фирма.

Водещи

Най-четени