Висшите съдии решиха как ще се избира надглавният прокурор 25.03 | 16:26

За провеждането на процедурата обаче ще се изчака становището на Конституционния съд, сезиран от президента

От iNews.bg

Висшият съдебен съвет (ВСС) прие правилата за избopa нa cпeциaлен пpoĸypop, ĸoйтo да paзcлeдвa главния прокурор и неговите заместници, съобщава БНР.

След като те бъдат публикувани на страницата на Съвета, съдебните кадровици ще открият и веднага след това ще замразят процедурата, докато Конституционният съд не каже противоречи ли новата правна фигура на основния закон.

Съдът беше сезиран от президента Румен Радев, а конституционните съдии единодушно решиха да обсъдят искането на държавния глава по същество.

Конституционният съд ще разгледа по същество дали противоречат на Конституцията промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, с които се въвежда фигурата на прокурор, който може да разследва обвинител номер едно или неговите заместници.

"За да не изпадаме после в хипотеза, ако нормите бъдат определени за противоконституционни (а има такова основание), че сме избрали разследващ на главния прокурор и неговите заместници, който да остане без работа поради обявяване на противоконституционност на разпоредбите", коментира за БНР  доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

"Ако (сега) бъде избран разследващ главния прокурор и този избор предшества решение на Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на разпоредбите, то новото Народно събрание ще бъде длъжно отново да се занимае с този въпрос", допълни Киселова.

Темата ще бъде отворена не защото партиите са поставили този въпрос в програмите си, а поради очакваното решение, ако КС обяви разпоредбите за противоконституционни, поясни още преподавателят. 

В предаването "12+3" Велислав Величков от инициативата "Правосъдие за всички" коментира: 

"Фигурата на специалния прокурор е абсурдна и без аналог, леко изнасилване на понятието за правосъдие... Този специален прокурор не трябва да е в системата на прокуратурата. Не трябва да е лично подчинен на главния, може да е магистрат, който да се отчита пред ВСС". 

Водещи

Най-четени