Висшите съдии ще прегласуват назначаването на Гешев 14.11 | 09:12

Пленумът ще бъде съпътстван от протест пред сградата

От iNews.bg

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще заседава днес, за да гласува отново върнатото от президента назначение на Иван Гешев за главен прокурор, предаде БГНЕС.

На заседанието ще бъдат обсъдени Указ № 253/07.11.2019 г. на президента на Република България и ще се осъществи повторно гласуване за кандидата за главен прокурор на Република България.

Заседанието на съдиите беше насрочено още миналата седмица, още преди Държавен вестник да е публикувал върнатия от президента Указ за назначаването на новоизбрания главн прокурор.

Президентът Радев върна избора с мотива, че не е имало реално състезание за поста. Гешев беше избран от ВСС в процедура без конкуренти, която беше белязана от протести, контрапротести и замерване с обвинения за намеса в работата на съдебната система.

Прокурорът лаконично коментира, че Радев е спазил Конституцията и му благодари, че е върнал избора бързо.

Ако Гешев получи 17 и повече гласа, държавният глава ще е длъжен да подпише указа за назначаването му. Ако Гешев не събере тази подкрепа, ще има нова процедура – с възможност за предлагане на нови кандидати.

До момента е ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров ще гласува в подкрепа на Иван Гешев.

И този пленум на ВСС ще бъде съпроводен от протести. Пред централния вход на сградата на съвета ще протестират противници на кандидатурата на Гешев, организирани от гражданско движение "Боец", а митингът на тези, които подкрепят кандидатурата на новоизбрания главен прокурор, ще бъде разположен от страната на бул. "Мария Луиза".

От СДВР съобщават, че заради планираните протестни действия в района на ул. "Екзарх Йосиф", движението ще бъде блокирано. По бул. "Мария Луиза" също паркирането и движението на моторни превозни средства, трамвайни мотриси и пешеходци ще бъде временно ограничено. Възможни са временни затруднения на движението в централната градска част, което да наложи поетапно то да бъде ограничавано и възстановявано. 

Водещи

Най-четени