Висшият клир възрази срещу промените в Закона за детето 26.07 | 20:54

Те предвиждат родителите да се глобяват с до 4000 лв., ако водят децата си на църква

От Андриян Георгиев

Светият синод на Българската православна църква (БПЦ) излезе със становище по предвижданите промени в Закона за детето.

Според висшия клир разпоредбите давали прекалено много права на децата без насрещни задължения, а родителите се поставяли изцяло в подчинение на своите рожби и им се отнемали правата спрямо тях.

"Нужно ли е - за да се покаже, че се проявява грижа за децата на България - да се създават условия за узаконяването на тяхното превръщане в безцеремонни личности, които ще живеят и растат със съзнанието, че са изключителните носители на права в дома, а оттам и в училището, до такава степен, че да могат да злоупотребяват с тях и да въвличат родителите/учителите си в съдебни саморазправи?”, пише в становището на Светия синод.

Проектозаконът за детето предвижда глоби от 2000 до 4000 лв. за родителите, които водят децата си на църква. А за повторно нарушение глобата е до 5000 лв., което у владиците будело особено недоумение. 

В чл. 23, ал. 3 се казва, че "всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности”. Срещу този текст висшият клир контрира по следния начин: "Забраната за участие в "религиозни дейности" представлява юридическо полагане на абсолютно необосновани пречки пред религиозното възпитание и образование в дома, храма, детската градина и училището, пред практикуването на религия от страна на децата в семейна и обществена среда. Защото какво, ако не форми на религиозна дейност, са св. тайнства на Църквата (напр. св. Кръщение, св. Изповед, св. Причастие), молитвата, запознаването с и четенето на библейски текстове, богослужението в храма, заниманията в църковното училище, летните лагери в православните манастири, литийните шествия, празничните християнски концерти и пр.?".

Според Светия синод въвеждането на часове по репродуктивно здраве и семейно планиране щяло да свали границата на възрастта, в която децата започват сексуални отношения.

Висшите духовници са възмутени също така от обстоятелството, че проектозаконът поставя родителите в подчинение на държавата по отношение на децата. "Държавата не може да бъде по-добър родител за детето от същинските му родители. Изолираните примери на родители, които не се грижат добре за децата си, не бива да лишават от права останалите."

Водещи

Най-четени