Вицеадмирал Николов: ЕС и НАТО са определящи за националната сигурност 01.09 | 15:04

В условията на разрастващи се конфликти в света България не може без алианса и съюза

От iNews.bg

Членството на България в НАТО и Европейския съюз е определящо за националната ни сигурност. Това заяви началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов при откриването на новата учебна година на Военна академия "Г. С. Раковски", предаде "Фокус".

"Налага се НАТО и ЕС да търсят подходи за бъдещото си развитие. Защитата от хибридна заплаха включва поддържане и демонстриране на политически консенсус, защита на критичната инфраструктура, включително линиите за комуникация, засилване на граничния контрол, провеждане на консултации в рамките на НАТО и ЕС”, каза Николов.

Според него разрастването на мащабите на регионалните конфликти и стремежите за налагане на политически и икономически интереси от страна на държавни и недържавни фактори могат да изправят страната ни пред сериозни предизвикателства: засилен бежански поток, прояви на насилствен радикализъм и тероризъм, активиране на каналите за международни криминални групировки, финансови и икономически престъпления.

"За повишаване на готовността и ефективността при отразяване на новите рискови заплахи на НАТО се разработи план за готовност за действия на алианса. Той бе приет на срещата на върха в Уелс”, допълни Николов.

Началникът на отбраната посочи още, че през последните години тенденцията за намаляване на ресурсното осигуряване на въоръжените сили е довело до дисбаланс между планираните способности и ресурсите, отделяни за тяхното изграждане и поддържане.

Водещи

Най-четени