Вицеадмирал Румен Николов е новият началник на отбраната 30.06 | 15:35

Това е първият представител на Военноморските сили, който поема поста

От iNews.bg

"Днес присъстваме на най-отговорното събитие за българските въоръжени сили и за Българската армия – сдаването и приемането на поста "Началник на отбраната". Длъжност, заемана от най-старшия офицер с висше офицерско звание, който е и пряк началник на всички военнослужещи в Българската армия", каза министърът на отбраната Ангел Найденов днес, 30 юни, на тържествената церемония в Министерството на отбраната.

Досегашният началник на отбраната генерал Симеон Симеонов предаде поста на вицеадмирал Румен Николов, досегашен командир на Военноморските сили. На церемонията бяха представени и новите заместник-началници на отбраната генерал-майор Нейко Ненов и генерал-майор Константин Попов.

"Това е най-мащабната ротация на командни и висши офицерски длъжности в Българската армия", подчерта министър Найденов и информира, че от 35 висши офицерски позиции се ротират 23, като на 17 от тях се присъждат нови висши офицерски звания, а на 10 от офицерите за първи път се присвоява званието "бригаден генерал"/"комодор".

"Поздравявам генерал Симеонов за достойно извървения път в служба на Отечеството", каза министър Найденов и акцентира върху постиженията му за развитието на политиката за отбрана. Министърът на отбраната открои приноса на генерал Симеонов за въвеждането на единен комплект на въоръжените сили, готови да изпълняват задачи и по трите мисии. Той има преки заслуги и за утвърждаването на интегрирания модел на МО, при който е постигната равнопоставеност между цивилната и военната експертиза, както и за разработването, и въвеждането на основни стратегически документи. "Утвърждаването на професионалната Българска армия премина изцяло под ръководството, усилията и приноса на генерал Симеонов", заяви министър Найденов. Той благодари и на досегашните заместник-началници на отбраната генерал-майор Василев и контраадмирал Георгиев и посочи, че със своята служба, те са изпълнили със съдържание думите "отговорност, професионализъм и достойнство".

Със заповед на министъра на отбраната генерал Симеонов, генерал-майор Стефан Василев и контраадмирал Георги Георгиев бяха наградени с почетен знак на МО "Св. Георги Победоносец" – първа степен, за особен принос в развитието на Българската армия. Генерал Симеонов благодари на политическото ръководство на Министерството на отбраната, за спокойната и нормална среда за работа, която е дала възможност да бъдат решени много важни въпроси за армията. Той подчерта, че приключва службата си с удовлетворение за достойно изпълнен дълг.

"Вицеадмирал Николов приема едно добро наследство, което да развие. Лично пред него стои още едно предизвикателство – да докаже логиката и смисъла да е първият представител на Военноморските сили, който застава начело на Българската армия", подчерта министър Найденов. Той определи като "достойни" новите заместник-началници на отбраната генерал-майор Ненов и генерал-майор Попов, които ще подпомагат усилията на вицеадмирал Николов, за изграждането на високоефективна, добре подготвена и боеспособна Българска армия. Вицеадмирал Румен Николов благодари за оказаното признание, доверие и високата чест и заяви, че ще работи за бъдещето, честта и славата на Българската армия. "Във ваше лице отбранителната система и държавното ръководство имат високоподготвени офицери, които могат да отговорят на предизвикателствата на днешния ден", с тези думи министър Найденов се обърна към генералите и адмиралите. В своите пожелания към тях той цитира един от заветите на полк. Дрангов – "Бъдете възторжени идеалисти, смели до безумство, бъдете влюбени в България до фанатизъм, бъдете честни и готови за самопожертвование!”

Водещи

Най-четени