Вицепрезидентът: От Брюксел се чуват неща, които ме смущават 24.09 | 15:03

"Някой сякаш иска да ни натрапи, че солидарността има едно единствено измерение", коментира Попова

От iNews.bg

Три са основните неща, които трябва да бъдат в българската позиция по отношение на мигрантите - хуманността, която стои в основата на решаване на кризата, сигурността и солидарността, която трябва да поемем всички ние. Това каза вицепрезидентът Маргарита Попова на конференция в БЧК, посветена на бежанската вълна.

Според вицепрезидента Попова в никакъв случай солидарността не може да бъде заплашвана със санкции. "От Брюксел се чуват неща, които мен като юрист, политик, като човек ме смущават - някой сякаш иска да ни натрапи и да ни каже, че солидарността в днешния ден има едно единствено измерение и това е колко бройки бежанци ще приемем на наша територия. Не приемам такъв подход, защото солидарността има много измерения - освен съгласието да приемеш страдащи хора, да им осигуриш по достойнство подслон, хляб, образование, медицинска и социална грижа. Солидарността се изразява в много повече - тя би могла да означава промени или напасване на националното законодателство за облекчаване на начина, по който ние приемаме бежанци, да направим един добър модел за интеграция на бежанци", заяви вицепрезидентът Попова.

"21-и век не е време за войни и създаване на конфликти, а за хуманност, солидарност и социално равенство. Трябва да овладеем езика на безпокойството, който често се превръща с език на омразата”, посочи в словото си Маргарита Попова.

Вицепрезидентът Попова подчерта, че България е миролюбива страна. "Нека да сме по-смели, да имаме глас в европейското семейство и той да се чува. Всички тук сме обвързани с проблема на миграцията и сме добре подготвени, предстои ни да се учим заедно”, отбеляза тя.

Сред участниците във форума бяха министър-председателят Бойко Борисов, председателят на БЧК Христо Григоров, експерти, граждани.

Водещи

Най-четени