Вицепрезидентът иска отмяна на доживотния затвор – бил нехуманен 28.11 | 11:17

„Няма шанс за помилване, а човекът не се отчита като ценност“, аргументира се вицепрезидентът, като добави, че доживотната присъда се конкурира със смъртното наказание

От Филипа Тодева

Доживотният затвор без право на замяна е нехуманно наказание, твърди вицепрезидентът Маргарита Попова. Според нея подобен тип изтърпяване на присъда се конкурира със смъртното наказание, предаде БТА.

"Няма шанс за помилване, а човекът не се отчита като ценност", каза вицепрезидентът. По думите й това е наказание без перспектива, надежда и цели, затова най-важната крачка е то да бъде премахнато.

Маргарита Попова откри конференция по проблемите на помилването, като заяви, че то е неразработен институт и само една от темите, които трябва да бъдат обсъждани в контекста на единна наказателна европейска политика.

Доживотният затвор без замяна е наказание, въведено с промени в Наказателния кодекс на България през 1995 година.

Наказанията доживотен затвор и доживотен затвор без замяна са най-тежките санкции в Наказателния кодекс на България, на които се разчита в борбата с най-тежката престъпност.

Изключителната им роля в наказателната политика на държавата е подчертана с включването на доживотния затвор в санкцията на тежките случаи на отвличане, с което това наказание за първи път беше предвидено в НК като възможна санкция за престъпление, незастрашаващо пряко основите на българската държава и несвързано с отнемане на човешки живот.

За разлика от класическия модел, в който наказанието доживотен затвор е единно и обратимо, в българския НК са уредени два вида доживотен затвор, от които единият е без замяна и практически необратим.

Водещи

Най-четени