Вишеградската четворка отказва още бежанци. България си мълчи за квотите 23.06 | 20:50

Вариантите за страната ни са два - да остане в групата на приемащите още бежанци или от страната ни да бъдат разпределени бежанци в други европейски държави

От Галина Александрова

Четири централноевропейски страни заявиха днес, че не приемат плана на Европейския съюз членуващите страни да споделят бремето, като приемат част от растящия брой мигранти, търсещи убежище, предаде АП, цитирана от БТА.

На този фон българската позиция е крайно неясна. Никой не знае с какво нашият министър-председател ще отиде в Брюксел на Съветът на министрите, който трябва да вземе решение за квотите на бежанците. Вариантите са два - дали страната трябва да остане в групата на приемащите още бежанци или от страната ни да бъдат разпределени бежанци в други европейски държави.

"В наш интерес е да попаднем във втората група, защото България има тежки проблеми. Всички статистически данни показват на този етап, че нашият капацитет е вече изчерпан", коментира  евродепутатът от Партията на европейските социалисти Илияна Йотова пред БНР.

БСП поиска днес България да заяви ясна позиция по бежанския проблем преди срещата на върха в Брюксел, където темата ще бъде една от водещите. Трябва да има и стриктен контрол по разходването на средствата, които страната ни е получила за справяне с бежанската вълна, призоваха още от левицата

Страните от ЕС имат противоречия за плана, който изисква от тях да приемат на своя територия определен брой от бежанците, пристигащи в Италия и Гърция. Словакия, Чехия, Унгария и Полша, известни като Вишеградската четворка, се противопоставят на предложената система за разпределяне на мигрантите. В изявление те изразиха позицията си, определяйки плана като неприемлив. Четворката изразява готовност да прояви солидарност с Италия и Гърция във връзка с мигрантската криза, но само на доброволен принцип. Словашкият премиер Роберт Фицо заяви днес, че неговото правителство ще обмисли свикване на референдум за плана, ако той бъде прокаран.

Най-остра е реакцията на Унгария. Будапеща обяви днес, че замразява едностранно ключов европейски регламент, свързан с молбите за убежище в ЕС, позовавайки се на "защитата на националните си интереси", предаде АФП.

"Лодката е пълна", заяви правителственият говорител Золтан Ковач в интервюта за австрийския в. "Пресе" и за унгарския сайт "Индекс", напомняйки, че Унгария се сблъсква с небивал приток на мигранти от началото на годината. "Унгарската система за предоставяне на убежище е претоварена, най-претоварената сред страните от ЕС, засегнати от нелегалната имиграция", каза говорителят, цитиран от Ройтерс. "Унгария изчерпа капацитета, с който разполага. Ситуацията изисква бързи действия и при тези обстоятелства страната трябва да действа отвъд решенията на ЕС", се казва в изявление на унгарското правителство.

Водещи

Най-четени