Вкарват две нови категории в шофьорските книжки 19.12 | 13:48

Това са АМ за мотопеди и А2 за мотоциклети

От Ралица Стоянова

Правителството утвърди нови образци за свидетелството за управление на моторно превозно средство (МПС) и Картата за пребиваване на член на семейството на гражданин от Европейския съюз, иноформират от правителствената пресслужба.

Промените са наложени от изменения в европейски директиви и вече намериха своето отражение в Закона за личните документи и в Закона за влизането, пребиваването и напускането на България от граждани на ЕС.

В шофьорската книжка, без да се засягат изискванията за изработването ѝ, думите "Европейска общност” ще бъдат заменени с "Европейски съюз” и ще бъдат въведени двете нови категории за управление на превозно средство – АМ (мотопеди) и А2 (мотоциклети).

Другата карта с промени пък се отнася за продължително или постоянно пребиваващ член на семейството на гражданин от ЕС, който обаче сам по себе си жител на страна членка. Документът ще осигури категорична разпознаваемост на разрешенията за пребиваване на гражданите на трети страни в ЕС и ще гарантира правото на свободно придвижване.

Водещи

Най-четени