Вкусът на празничните традиции: Типични български сладкиши за новогодишната трапеза 28.12 | 10:00
Когато дойде Нова година, масите са пълни с изобилие от сладкиши, които радват гостите и семействата
Когато дойде Нова година, масите са пълни с изобилие от сладкиши, които радват гостите и семействата. В следващите редове ще откриеш три типично български рецепти за сладкиши, които са перфектни за сервиране на новогодишната трапеза.
Меденки
Необходими продукти:
- 250 грама мед
- 100 грама захар
- 100 грама масло
- 1 яйце
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л. канела
- 1 ч.л. карамфил
- 500 грама брашно
Начин на приготвяне:
- Разтопете меда, захарта и маслото в тенджера на слаб огън.
- Охладете сместа и добавете яйцето, сода, канелата и карамфила.
- Постепенно добавяйте брашното, докато получите меко тесто.
- Оформете малки топчета и изпекете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10-12 минути.
Козуначени Кифлички
Необходими продукти:
- 500 грама брашно
- 200 мл прясно мляко
- 100 грама захар
- 100 грама краве масло
- 1 яйце
- 1 с.л. настъргана лимонова кора
- 25 грама прясна мая
- Сол на вкус
- Пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
- Разтворете маята в топлото мляко и добавете захарта. Оставете да кисне за 10 минути.
- Смесете маятата с брашното, маслото, яйцето, лимоновата кора и солта. Замесете меко тесто.
- Разделете тестото на малки топчета, оформете ги в кифлички и печете за 15-20 минути във фурна на 180 градуса.
- Поръсете с пудра захар преди сервиране.
Тиквеник с Орехи и Мед
Необходими продукти:
- 500 грама настъргана тиква
- 200 грама захар
- 100 грама орехи
- 100 грама краве масло
- 1 яйце
- 1 пакет фило тесто/кори за баница
- Мед за поръсване
Начин на приготвяне:
- Смесете настърганата тиква със захарта и оставете да изстои за около 30 минути.
- Изцедете излишъка течност и добавете нарязаните орехи, разтопеното масло и яйцето.
- Разгънете едно листо фило тесто и го намажете със сместа. Повторете процедурата с останалите листа.
- Завийте на руло и го поставете в тава. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30-40 минути.
- Поръсете с мед преди сервиране.
Къпана Баница с Ябълки и Орехи
Необходими продукти:
- 500 грама кисело мляко
- 4 яйца
- 1 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. олио
- 1 ч.ч. кисело мляко за киселата вода
- 1 пакет фило тесто/кори за баница
- 3-4 ябълки (нарязани на тънки филийки)
- 100 грама орехи (ситно нарязани)
Начин на приготвяне:
- Разбийте яйцата и ги смесете с киселото мляко, захарта и олиото.
- В тава разпънете един лист фило тесто и го напръскайте с киселата вода.
- Поставете още един лист фило тесто и го напълнете с част от сместа, нарязаните ябълки и орехите.
- Повтаряйте слоевете докато свършат продуктите.
- Печете във фурна на 180 градуса за 40-50 минути, докато стане златиста.
Тези рецепти са част от богатата българска кулинарна традиция и със сигурност ще добавят уют и вкус на твоята новогодишна трапеза. Честита Нова година и приятно готвене!
Водещи
-
Пак кошмарна тапа на границата с Турция
Опашката от коли е дълга 12 км и стига чак до Свиленград
22.12 | 18:00
-
Страховитите пророчества на Преподобна Стойна (ВИДЕО)
Загадъчната българска ясновидка е оставила след себе си множество предсказания, предавани от...
22.12 | 17:40
-
Унгарската MOL иска да купи рафинерията „Лукойл-Нефтохим“
Новината била съобщена лично от унгарския премиер Виктор Орбан, ден след посещението му в...
22.12 | 17:20
-
Издирването на Николай от Конаре няма да спре, обеща вътрешният министър
В търсенето участва и хеликоптер
22.12 | 17:00
Най-четени
-
Проходите Рожен и Превала остават затворени за тежкотоварни камиони
Условията за ски в Пампорово са отлични
22.12 | 13:20