Владислав Горанов „поряза“ претендиращите за заплати учени 02.11 | 10:01

Науката, според министъра, трябва да е свързана с бизнеса

От iNews.bg

Финансовият министър Владислав Горанов е категоричен, че пари за наука има и се дават достатъчно. Според него обаче претенцията, че си професор или старши научен сътрудник и заради това трябва да получаваш определена сума, била неоснователна. Основното нещо, което трябва да се направи, е да се обвърже науката с бизнеса, а бюджетът трябва да финансира проекти, отнасящи се до нуждите на държавата.

"Има достатъчно пари за наука, както по линия на националния бюджет, така и по линия на европейските фондове, но не трябва да се финансират структури и научни звена”, коментира Горанов пред Нова тв.

Министърът казва, че има стотици милиони средства в европейските фондове и във Фонд "Научни изследвания”, които могат да бъдат използвани. Той обаче е против така наречената административна наука.

"На мен отдавна ми се губи връзката между фундаменталната наука и бизнеса и нейната добавена стойност за обществото. Науката трябва да бъде свързана с бизнеса по начин, по който бизнесът да инвестира в нея”, заяви Горанов.

Това не отменя инвестицията в добрите идеи като циклотрона на БАН, например. За него били дадени около 10 милиона лева.

"Трябва колегите, които имат претенции, че създават продукт, да не са си самодостатъчни в разбирането колко са важни за обществото, а да положат малко повече усилие”, допълни още той.

Водещи

Най-четени